x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mesajul liderilor europeni: "Vrem ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele"

Mesajul liderilor europeni: "Vrem ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele"

24 Mai 2012   •   05:56
Mesajul liderilor europeni: "Vrem ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele"

Uniunea Europeana vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele in urma alegerilor din iunie, potrivit unei declaratii publicate la finalul summitului de la Bruxelles. Liderii celor 27 de state UE au adoptat, noaptea trecuta, la Bruxelles, un "text" comun privind criza greaca.

"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro atat timp cat isi respecta angajamentele. Suntem pe deplin constienti de eforturile semnificative depuse deja de cetatenii greci", a declarat presedintele Consiliului european Herman Van Rompuy, la sfarsitul unui summit informal al sefilor de stat si de guvern din UE.

Cancelarul german, Angela Merkel, a facut din respectarea angajamentelor, in special reducerea deficitelor si reformele structurale, o conditie prealabila pentru mentinerea Atenei in zona euro.

"Zona euro a dat dovada de o solidaritate considerabila, eliberand deja impreuna cu FMI aproape 150 de miliarde de euro pentru sprijinirea Greciei incepand din 2010", a mai spus Van Rompuy.

El a amintit totodata ca statele membre s-au angajat sa garanteze ca "fondurile structurale si instrumente europene sunt mobilizate pentru a pune Grecia pe drumul spre crestere si creare de locuri de munca".

"Continuarea reformelor vitale pentru restabilirea sustenabilitatii datoriei, stimularea investitiilor private si intarirea institutiilor (Greciei) reprezinta cea mai buna garantie pentru un viitor mai prosper in zona euro", a mai spus Van Rompuy, adaugand ca liderii din UE se asteapta ca, dupa alegerile parlamentare din iunie, noul guvern grec sa aleaga aceasta directie.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat la randul sau ca mesajul transmis de sefii de stat si de guvern este urmatorul: "Vom ramane alaturi de Grecia atat timp cat Grecia isi respecta angajamentele".

"Exista un proces democratic in Grecia. Bineinteles ca respectam acest proces democratic. Sa asteptam ca poporul elen sa isi exprime optiunea la 17 iunie (n.r. - data noilor alegeri legislative) si nu ne vom lasa subminati de cei care vor sa promoveze scenarii speculative. Sa asteptam vointa poporului grec, insa este important de asemenea sa observam ca, astazi, Consiliul European a transmis un mesaj clar Greciei: vrem ca Grecia sa ramana in zona euro, suntem alaturi de Grecia. Insa asteptam de asemenea ca autoritatile din Grecia sa respecte angajamentele", a afirmat Barroso.

Liderii statelor europene s-au reunit miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul unui dineu informal pentru a discuta despre relansarea cresterii economice, dar si despre situatia din Grecia. Potrivit Reuters, citata de Agerpres, oficiali ai zonei euro le-au cerut statelor membre sa pregateasca planuri de urgenta in cazul in care Grecia ar iesi din uniunea monetara, o eventualitate despre care banca centrala a Germaniei a spus ca ar fi "controlabila".

Ministerul elen de Finante a negat ca ar exista un astfel de acord, insa ministrul belgian de finante, Steven Vanackere, a declarat inaintea summitului ca 'toate planurile de urgenta (pentru Grecia) revin la acelasi lucru: a fi un guvern responsabil inseamna a anticipa chiar si ceea ce speri sa eviti'.

×