x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miel scump şi cu cercel

Miel scump şi cu cercel

de Vali Blanaru    |    Florina Zainescu    |    08 Apr 2008   •   00:00
Miel scump şi cu cercel

Carnea de miel se va scumpi anul acesta cu pînă la 30%, preţul mielului autohton apropiindu-se de nivelul celui importat din Uniunea Europeană.

De Paşti - animale sacrificate după normele europene

 

Carnea de miel se va scumpi anul acesta cu pînă la 30%, preţul mielului autohton apropiindu-se de nivelul celui importat din Uniunea Europeană. Pentru a ajunge pe masa de Paşti a românilor mieii trebuie să aibă un singur cercel (crotaliu) în ureche şi să fie asomaţi în abatoare sau spaţii special amenajate.

Mieii ce vor fi sacrificaţi pentru masa de Paşti a românilor trebuie să aibă un singur crotaliu, a declarat Gabriel Vasile Drăgan, secretarul general al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “Ca să lămurim o dată pentru totdeauna problema crotaliilor: identificarea cu două crotalii trebuie făcută numai în cazul mieilor destinaţi comerţului intracomunitar, care ajung pe alte pieţe din Uniunea Europeană. Mieii destinaţi pieţei interne trebuie să aibă un singur crotaliu”, a subliniat şi Mihai Vili Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.  

 

CERCEI INSUFICIENŢI? Dumitriu susţine că şi anul acesta ANSVSA a întîrziat procedura de licitaţie pentru selectarea furnizorului de crotalii. “Producţia de miei este de 8,5 milioane, iar ANSVSA a livrat 4 milioane de crotalii pe piaţă. Aşteptăm şi noi să vină crotalii pentru a putea să ne vindem mieii”, spune Dumitriu. Crotaliile reprezintă «buletinele» animalelor şi au înscrise pe ele un număr de identificare unic, un cod de bare ce poate fi citit electronic şi care oferă informaţii despre istoricul animalului şi numele ţării de provenienţă, România. “Licitaţia pentru achiziţionarea crotaliilor nu este finalizată, deoarece se aşteaptă un aviz de la Ministerul Finanţelor. Cînd vom primi avizul, a doua zi vor finaliza licitaţia. Cred că ANSVSA va reuşi să asigure crotaliile necesare “, ne asigură Drăgan.

 

PROCEDURI. Animalele care au sub un an şi vor pleca de la ciobani pentru sacrificare, atît în abatoare, cît şi în  locuri special amenajate, trebuie să aibă o singură crotalie. “Tot pentru consumul public, în perioada Paştilor se vor amenaja de către administraţiile locale, zone speciale în pieţe şi tîrguri unde vor fi sacrificaţi miei. Aceste zone vor fi autorizate, iar activitatea se va desfăşura sub supravegherea medicilor. La sacrificarea animalelor se vor folosi electroasomatoare”, a precizat biroul de presă al ANSVSA.

 

EXCEPŢII. Ciobanii nu vor fi obligaţi să asomeze animalele, dar vor putea folosi carnea de miel doar pentru consumul propriu, potrivit biroului de presă al ANSVSA. Vînzarea cărnii de miel direct de către ciobani este interzisă. Populaţia va putea cumpăra carne pentru consum doar din magazine sau din zonele special amenajate de primării în pieţe sau tîrguri. ANSVSA nu a putut preciza cîte astfel de zone vor exista la nivelul întregii ţări, deoarece autorizarea acestora se face de către autorităţile locale.

 

În perioada sărbătorilor pascale vor fi sacrificaţi între 3 şi 3,5 milioane miei, comparativ cu 3,3 milioane de capete în anul 2007, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. “Sînt suficienţi miei anul acesta. Un miel va avea în jur de 18-20 de kilograme în viu ceea ce înseamnă cam 9-12 kilograme de carcasă”, a declarat Dumitriu. Carnea destinată consumului intern va fi marcată cu o ştampilă rotundă.

 

Preţuri

Ministerul estimează că preţul cărnii de miel în carcasă en-detail va varia între 18 şi 21 lei/kg în creştere cu pînă la 30% faţă de anul trecut cînd preţurile au fost de 15 lei/kilogram. Creşterile se explică prin majorarea preţului cărnii de miel viu la ciobani cu pînă la 20%, de la 7,5 lei în 2007, la 8-9 lei/kilogram anul acesta. Carnea de miel în carcasă la poarta abatorului în statele UE este de 21-22 lei/kilogram. Anul trecut, românii au consumat în medie, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, 2-2,1 kilograme de carne de ovină pe cap de locuitor. Consumul este încă scăzut faţă de cel înregistrat în Uniunea Europeană, unde în medie se consumă 2,8 kilograme.

×
Subiecte în articol: economic anul miel ansvsa