x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Milioane de dolari pentru siderurgie

Milioane de dolari pentru siderurgie

14 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
STRATEGIE - Industria otelului din Romania se integreaza in UE Programele de investitii pentru perioada 2004 -2008 in combinatele siderurgice romanesti insumeaza circa 690 milioane de dolari, din care 568 de milioane in combinatele de otel. Investitiile sunt cuprinse in contractele de privatizare si in planurile de viabilitate ale celor 31 de companii siderurgice din Romania.
CATALIN BUDESCU

SIDERURGIE. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a trimis la Bruxelles strategia de restructurare a industriei siderurgice din Romania in timp util
Strategia de restructurare a industriei siderurgice din Romania a fost trimisa la Bruxelles zilele trecute, respectandu-se astfel angajamentele luate de Romania fata de UE. Un rol important in respectarea termenului l-au avut noua echipa de conducere a Ministerului Economiei si Comertului impreuna cu ministrul Economiei, Codrut Seres. Astfel planurile de afaceri ale companiilor siderurgice prevad investitii in tehnologie in valoare de 430 milioane dolari, la care se adauga alte 138 milioane de dolari in protectia mediului. De asemenea, strategia prezinta si plafonul maxim al ajutorului de stat pentru industria siderurgica romaneasca, care a totalizat 49.985 miliarde lei pentru perioada 1993-2004. Cele mai multe ajutoare de stat au fost acordate combinatului Ispat Sidex din Galati, care a primit 30.598 de miliarde de lei, urmat de combinatul Siderurgica Hunedoara, care a primit 9.975 miliarde de lei.

8,6 MILIOANE TONE DE OTEL. Daca in anul 2002, consumul de otel pe cap de locuitor era de 2,8 milioane tone, pana in 2008 acesta va creste pana la nivelul celui din Polonia, Ungaria si Slovenia, adica pana la 3,3 - 4,3 milioane tone. Totodata, combinatele siderurgice romanesti planifica vanzari la export de circa 4 milioane de tone in 2008, iar piata interna va atinge 3,7 milioane de tone in acelasi an, ca urmare a unei cresteri medii de 5%. In perspectiva anului 2008 pentru industria siderurgica din Romania este prognozata o productie de otel de aproximativ 8,6 milioane tone. Personalul total angajat in siderurgie a ajuns anul trecut la 52.000 angajati, iar perioada 2004-2008 se preconizeaza o reducere a acestuia, pe masura finalizarii programelor de modernizare, pana la 43.500 angajati.

Daca pana in prezent au fost inchise capacitati excedentare uzate fizic si moral, de circa 8,5 milioane de tone/an, in perioada 2005 - 2008 urmeaza a fi inchise capacitati de laminare de 0,82 milioane de tone. Astfel, in urma procesului de modernizare vor disparea o linie de laminare cu capacitatea de 0,34 milioane de tone de la societatea CSR Resita si o linie cu capacitatea de 0,48 milioane de tone de la Siderurgica Hunedoara.

PROPRIETATE PRIVATA
In prezent, intregul capital social al sectorului siderurgic este in proprietate privata. Siderurgia romaneasca are in componenta in acest moment 31 de societati comerciale. Structural, sectorul dispune de 7 combinate siderurgice integrate (din care unul pe otel convertizor si 6 pe otel electric), 5 societati producatoare de tevi laminate, 3 societati producatoare de tevi sudate, 13 societati producatoare de laminate diverse, 2 societati producatoare de piese turnate si un producator de feroaliaje.

VIABILITATE
La sfarsitul perioadei de restructurare, anul 2008, in conditiile realizarii programelor de restructurare prevazute in Planurile de viabilitate, toate companiile siderurgice din Romania vor deveni cu adevarat viabile, in concordanta cu criteriile de eficienta practicate de siderurgiile vest - europene. In perioada 2004-2008, Comisia Europeana va tine sub monitorizare evolutia procesului de restructurare a sectorului siderurgic in raport cu prevederile Strategiei si a Planurilor individuale de viabilitate.

×
Subiecte în articol: economic milioane tone siderurgice