x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Milioane de euro aruncate pe licitaţii cu dedicaţie. OCDE ne explică de ce avem drumuri proaste şi scumpe

Milioane de euro aruncate pe licitaţii cu dedicaţie. OCDE ne explică de ce avem drumuri proaste şi scumpe

de Daniela Ivan    |    29 Iun 2016   •   18:40
Milioane de euro aruncate pe licitaţii cu dedicaţie. OCDE ne explică de ce avem drumuri proaste şi scumpe

România are cele mai proaste drumuri din Uniunea Europeană, deşi alocă sume uriaşe pentru sectorul construcţiilor. A spus-o Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al OCDE, confirmând astfel ceea ce presa scrie şi spune de ani de zile. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie este numărul mic de participanţi la licitaţii, a adăugat reprezentantul OCDE.

"Guvernul României a cheltuit circa nouă miliarde de euro pe an pentru sectorul construcţiilor. Dar conform unui studiu al Forumului Economic Mondial în 2014, calitatea drumurilor din România a fost mai mică decât a oricărei alte ţări membre din Uniunea Europeană. Aceasta în ciuda cheltuielilor semnificative pe care le face Guvernul în acest sector", a declarat Mari Kiviniemi.

Aceasta a precizat că statul român cheltuie banii ineficient având în vedere că multe licitaţii au avut doar un singur ofertant.

“Echipa noastră de proiect a analizat cazurile din România din 2013 şi 2014 şi a realizat că, în medie, un ofertant în plus în cadrul unei licitaţii ar duce la o reducere de 4,4% a preţului final, adică a banilor cheltuiţi în acest scop. Adică economii de aproape 420 de milioane de euro pe an", a arătat Kiviniemi.

×