x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minerii opresc lucrul timp de o lună

Minerii opresc lucrul timp de o lună

de Gabriela Mladin    |    13 Iun 2009   •   00:00
Minerii opresc lucrul timp de o lună

De săptămâna viitoare, mai exact de luni, carierele de cărbune ale Olteniei vor fi părăsite, excavatoarele vor fi trase pe dreapta, iar benzile nu vor mai transporta nici măcar un gram de cărbune. Minerii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, cu tot cu personalul tessa, în total peste 9.000 de oameni, intră din 15 iunie în şomaj ethnic pentru o lună.

Stocurile de cărbune sunt pline, cererea este extrem de mică din cauza scăderii consumului de energie, motiv pentru care conducerea SNLO a ajuns la concluzia că, în prezent, cheltuieşte mai mult decât dacă angajaţii ar sta acasă şi ar fi plătiţi cu 75% din salariu. Aşa că, împreună cu sindicatele, administraţia a decis şomajul tehnic pentru toţi salariaţii din sistemul minier.

Astfel, timp de o lună, în perioada 15 iunie-15 iulie 2009, cei 9.000 de angajaţi vor sta acasă, primind o treime din salariu. Responsabilii din compania lignitului spun că o altă variantă decât cea a şomajului tehnic, era restructurarea de personal.

Cele două părţi, administraţia şi sindicatele, au convenit ca în perioada şomajului tehnic SNLO să scape de stocul de cărbune, aproximativ 800.000 de tone, astfel încât la reluarea procesului de producţie să fie livrată către termocentrale o cantitate medie lunară, începând cu august, de 1.400.000 de tone, cantitate ce va asigura un echilibru între venituri şi cheltuieli.

Directorul general al societăţii lignitului, Dan Burlan crede că această decizie va duce la intrarea în normalitate a activităţii SNLO.

SOLUŢII ... FĂRĂ REZOLVARE
Aşadar, explicaţia pentru întreruperea activităţii, prevăzută, de altfel, încă de acum o lună, este că societatea a ajuns să producă pe stoc. Au existat multe discuţii dintre SNLO şi Complexurile Energetice, beneficiarele de cărbune, însă termocentralele au anunţat ferm că nu mai pot cumpăra nici măcar cantitatea de cărbune convenită la începutul anului.

Aici s-a produs declinul, când Complexul Energetic Rovinari a anunţat că va cumpăra doar 600.000 de tone de cărbune, din cele două milioane contractate iniţial, iar Complexul Energetic Turceni poate lua trei milioane de tone, din cele 3,3 contractate. Singurii care au luat atât cât au contractat sunt cei de la Complexul Energetic Craiova.

În aceste condiţii, au rămas pe stoc, în depozitele SNLO, 1,7 milioane de tone de cărbune. Termocentralele au renunţat la cărbune din cauza scăderii cererii de energie. Confruntate cu criza economică şi forţate să facă reduceri de producţie, la începutul anului mai multe societăţi au reziliat contractele cu entităţile energetice privind achiziţionarea de energie.

"SNLO face economii într-o lună de 600 de miliarde de lei vechi dacă oamenii sunt ţinuţi acasă în şomaj tehnic. Este o soluţie de compromis, iar alta nu există", a declarat liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu. La rândul său, directorul SNLO, Daniel Burlan spune că o altă măsură de protecţie a angajaţilor nu există: "Pe perioada de şomaj tehnic, salariaţii SNLO vor fi pontaţi în întrerupere activitate, vor sta acasă şi vor fi plătiţi cu 75% din salariul de bază brut plus sporul de vechime".

×
Subiecte în articol: economic snlo cărbune