x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei "va continua procedura de privatizare" a Cupru Min. Roman Copper rămâne cu ochii în soare

Ministerul Economiei "va continua procedura de privatizare" a Cupru Min. Roman Copper rămâne cu ochii în soare

de Daniel Ionaşcu    |    17 Apr 2012   •   16:08

Ministerul Economiei va continua prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) procedura de privatizare a Cupru Min potrivit legislatiei in vigoare, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Reprezentantii statului s-au intalnit marti cu cei ai companiei Roman Copper, in urma solicitarii facute Guvernului de compania canadiana, saptamana trecuta. "In spiritul transparentei si al deschiderii manifestate pe tot parcursul procesului de privatizare a companiei Cupru Min, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, alaturi de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, anunta ca astazi, 17 februarie a.c., a avut loc o intalnire la sediul OPSPI intre reprezentantii companiei Roman Copper si cei ai Ministerului si Oficiului. Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se spune in comunicatul ministerului.

Acesta nu transeaza in niciun fel scandalul de saptamanile viitoare, nici ca privatizarea se va continua impreuna cu Roman Copper, nici ca se reia de la zero.

Reamintim, autoritatile au anuntat ca Roman Copper nu a agreat publicarea contractului de privatizare si nici constituirea unui depozit de 32,27 milioane de euro pentru garantarea investitiilor de mediu. Ulterior, ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat ca licitatia a fost anulata. "Statul nu a vrut sa renunte la trei clauze - publicarea contractului, constituirea unui depozit colateral de 32,27 milioane euro drept garantii pentru investitiile de mediu si plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul acordat si obtinerea autorizatiei integrate de mediu, care sunt clauze suspensive in contract", a afirmat Lucian Bode.

A urmat o saptamana in care Roman Copper a anuntat in cateva comunicate consecutive ca, de fapt, a ajuns la un acord verbal cu statul in privinta acestor clauze.

Compania canadiana a castigat in 26 martie licitatia pentru Cupru Min, plusand 200,77 milioane de euro. Roman Copper a fost infiintata la finele anului 2011 special pentru preluarea Cupru Min, de catre mini-banca de investitii Bayfront Capital. ホn fapt, achizitia a fost orchestrata de catre o alta firmulita din domeniul minier, respectiv Valhalla Resources. Aceasta are active de 3,6 milioane de euro si nu a inregistrat venituri operationale. In spatele Valhalla se aflau doi afaceristi, unul american si unul canadian, care activeaza de peste 10 ani in Romania.

Acestia sunt Stacy Quinney si Joel Hayes. Ei s-au asociat la Valhalla cu fosta echipa de la Underworld Resources, formata din Michael Williams, McLeod si Adrian Fleming - care este la randul sau director executiv si membru in consiliul de administratie al Valhalla - pentru a identifica si dezvolta oportunitati de investitii miniere in Romania si Turcia.

Recent, atat Hayes cat si Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper. La fel, Michael Williams, presedinte al Valhalla, a fost numit in aceeasi functie la Roman Copper.

×