x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finantelor va fi total politizat

Ministerul Finantelor va fi total politizat

21 Ian 2005   •   00:00

Secretarii de stat din Ministerul Finantelor Publice vor fi numiti pe baza algoritmului politic, desi ministrul de resort si-a dorit o echipa aleasa pe criterii exclusiv profesionale.


IOHANNA ONACA PURDEA

ECHIPA. Ionut Popescu va avea secretari de stat desemnati de partidele din coalitia aflata la guvernare
Membrii Biroului Executiv al PNL au decis, in sedinta de joi seara, sa numeasca secretarii de stat la Ministerul Finantelor Publice pe baza algoritmului politic, desi ministrul Ionut Popescu dorea sa-si aleaga subalternii directi pe criterii exclusiv profesionale.

Ministrul Finantelor nu a fost de acord ca secretarii de stat din subordinea sa sa fie numiti, conform algoritmului, din cadrul partidelor aflate in prezent la putere, potrivit unor surse din PNL citate de Mediafax.

PRECEDENT. Popescu pleda pentru o situatie similara celei de la Ministerul Justitiei, unde ministrul Monica Macovei a obtinut sprijinul presedintelui Traian Basescu si al premierului Calin Popescu Tariceanu pentru numirea de secretari de stat apolitici.

Ionut Popescu, bazandu-se pe o anumita sustinere si din partea Palatului Cotroceni, a dorit sa-si aleaga singur secretarii de stat. Dorinta ministrului de Finante vine intr-o perioada dificila pentru Romania. Saptamana viitoare soseste la Bucuresti o delegtie a Fondului Monetar International care va analiza masurile economice luate de Guvern si noile coordonate ale politicii economice si monetare. Finantele vor trebui sa convinga FMI ca au suficiente resurse pentru a aplica atat cota unica de 16% impozit pe venit si pe profit, cat si o recalculare a pensiilor.

OAMENII LUI POPESCU. Ministrul Finantelor a vrut sa-l mentina pe Paul Ichim, care a fost secretar de stat si in guvernarea PSD, dar care nu este membru al acestui partid. Un alt nume vehiculat, la propunerea lui Popescu, era Claudiu Doltu, care nu este membru al vreunui partid politic. Doltu este conferentiar universitar la ASE si a fost consilier de stat al fostului presedinte Emil Constatinescu in perioada 1999-2000 si consilier al guvernatorului BNR in perioada 2001 - 2003.

CONTROVERSE. Unii dintre liderii PNL nu au fost de acord cu intentiile ministrului Finantelor. In sedinta BEx, mai multi liberali, printre care Dan Radu Rusanu si Eugen Nicolaescu, i-au explicat lui Popescu ca nu poate mentine in fruntea ministerului un secretar de stat, respectiv Paul Ichim, care a slujit in timpul PSD. Ionut Popescu a incercat sa-si sustina punctul de vedere, spunand ca Ichim este competent, insa argumentele lui nu au rezistat in fata motivatiilor colegilor sai. Liderul liberal, premierul Calin Popecu Tariceanu, a avut o atitudine rezervata in timpul discutiilor din BEx, fara a-l sustine explicit pe ministrul Finantelor.

ALGORITMUL
Ca atare, ministrul a fost nevoit sa accepte desemnarea Doinei Leonte, care urmeaza sa fie numita oficial in cursul zilei de vineri, de catre premierul Tariceanu. Doina Leonte a mai lucrat in Ministerul Finatelor, in perioada 1996-2000, ca secretar general adjunct. Potrivit algoritmului, PNL mai are de numit doi secretari de stat la Finante, iar PD si PUR - cate unul. Unii dintre actualii secretari de stat, cum ar fi Maria Manolescu, pe probleme de fiscalitate, si Gheorghe Gherghina, responsabil cu problemele bugetare, ar putea ramane directori in minister, la fel ca si Paul Ichim.
×
Subiecte în articol: economic stat popescu finantelor