x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Turismului a început să scoată la vânzare participaţiile deţinute la firme din turism

Ministerul Turismului a început să scoată la vânzare participaţiile deţinute la firme din turism

08 Iul 2010   •   00:00

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a început să scoată la vânzare activele şi participaţiile la firmele din domeniul turismului la care este acţionar, cum ar fi un pachet de acţiuni la Athenee Palace sau hotelul de cinci stele Mamaia de pe litoral.



"Astfel, pentru opt din cele 23 de societăţi comerciale cu activitate în turism, la care ministerul deţine în numele statului pachete de acţiuni, au fost iniţiate proceduri de vânzare a activelor sau a participaţiilor", au declarat miercuri, pentru Mediafax, reprezentanţii instituţiei.

Cele opt societăţi sunt Athenee Palace SA Bucureşti, la care ministerul deţine 33,97% din acţiuni, Lido SA Bucureşti, unde statul deţine o participaţie de 42,86%, Carmen Silva 2000 SA, Eforie Sud, controlată în proporţie de 99,15%, şi Litoral SA Constanţa, din acţiunile căreia MDRT are un pachet de 82,27%. Acestora li se adaugă Mamaia SA, unde statul deţine 96,56%, Neptun Olimp SA (52,21%), Valahia SA Târgovişte (8,7%) şi Euroturism SRL Sălişte (36,12%).

Primul activ scos la licitaţie este Vila Alexandru Ioan Cuza şi aparţine firmei Carmen Silva 2000 SA. Preţul de pornire al licitaţiei este de 55.000 euro, fără TVA, iar ofertele pot fi depuse între 6 iulie şi 28 iulie, urmând ca ofertele să fie deschise pe 29 iulie. Pentru Athenee Palace s-a decis vânzarea pachetului de acţiuni prin licitaţie publică, cu strigare. Firma are în posesie terenul aferent hotelului Hilton din Bucureşti, cu o suprafaţă de 6.475 metri pătraţi, participaţii de 10,12% la Ana Hotels SA şi un apartament cu trei camere

Litoral SA are în patrimoniu cinci imobile, printre care Corpul B din fostul Hotel Bucureşti din staţiunea Mamaia şi două terenuri pe litoral, care însumează 1.404 metri pătraţi. Activele societăţii urmează să fie evaluate şi vândute în urma unei licitaţii publice cu strigare. Mamaia SA deţine zece imobile, printre care complexul hotelier de cinci stele Mamaia din staţiunea cu acelaşi nume, Vila Mamaia, un teren de sport şi Vila 26 din staţiunea Mamaia. Acestora li se adaugă şase terenuri, cu o suprafaţă totală de 8.270 metri pătraţi, şi participaţii la SC Telegondola Mamaia. Şi în cazul acestei societăţi, activele urmează să fie evaluate în vederea unei licitaţii publice cu strigare.

Lido SA deţine 10,6% din acţiunile hotelului de cinci stele Capşa din Bucureşti, 8,25% din titlurile Union International Center, 11,9% din acţiunile companiei hoteliere Intercontinental şi 6% din titlurile Complex Hotelier Modern, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu. Neptun Olimp SA are în patrimoniu şapte imobile, printre care Complex Faleza Galaţi, Complex Vile Olimp şi Restaurantul La Barchetta, precum şi 16 terenuri cu suprafaţă totală 53.447 metri pătraţi şi participaţii la patru societăţi mixte.

Pentru vânzarea de acţiuni, MDRT este cel care iniţiază procedurile, având la dispoziţie cele două metode prevăzute de lege, respectiv licitaţie publică cu strigare sau negocierea. În cazul vânzării de active, patrimoniul este inventariat mai întâi de către de consiliul de administraţie al societăţii respective.

×
Subiecte în articol: economic