x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Agriculturii cere sprijinul investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigaţii din România

Ministrul Agriculturii cere sprijinul investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigaţii din România

de Agerpres    |    06 Sep 2012   •   12:28
Ministrul Agriculturii cere sprijinul investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigaţii din România

Deschiderea pietei chineze pentru produsele agroalimentare romanesti si implicarea companiilor din China in proiectele de reabilitare a sistemelor de irigatii din Romania au fost principalele subiecte discutate azi de ministrul roman al Agriculturii si oficialii chinezi, la finalul sesiunii plenare a Forumului pentru Comert Agricol si Cooperare Economica dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, desfasurat in orasul Hefei, provincia Anhui din China.


Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piata chineza produselor romanesti prin urgentarea negocierilor si semnarea Memorandumului de Intelegere intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din RP Chineza.

Acest acord va permite agentilor economici romani sa exporte produse de origine animala in China.

De asemenea, ministrul roman al Agriculturii a propus partii chineze intensificarea schimburilor comerciale si in ceea ce priveste alte produse agroalimentare cum ar fi vin, apa minerala, miere de albine si produse derivate, cereale, precum si identificarea de noi nise pentru produsele romanesti.

Daniel Constantin a avut o intalnire multilaterala de lucru cu vice-ministrul chinez al agriculturii, Niu Dun, si cu ceilalti ministri si inalti oficiali ale tarilor Europei Centrale si de Est, participanti la eveniment. In aceasta intalnire ministrul roman a reiterat dorinta Romaniei de intensificare a cooperarii economice cu China, in special pentru a sustine intrarea pe piata chineza a produselor agro-alimentare romanesti si a incuraja marile companii chineze sa investeasca in sectorul agriculturii din Romania.

Seful MADR a declarat ca prioritatea sa principala este refacerea sistemelor de irigatii, a caror lipsa a fost simtita din plin de fermierii romani in anul 2012, iar pentru a compensa pierderile suferite de fermierii romani, guvernul a alocat resurse considerabile. 'Aceasta vulnerabilitate trebuie eliminata fara intarziere, iar implicarea companiilor chineze in proiectele de reabilitare a sistemelor de irigatii reprezinta o cooperare reciproc avantajoasa pentru ambele tari', considera oficialul roman.

Potrivit MADR, vice ministrul chinez si-a exprimat interesul pentru proiectele de refacere a infrastructurii de irigatii si de asemenea, a dat asigurari ca va sprijini si va cauta sa promoveze schimburile comerciale cu produse agroalimentare, astfel ca Romania sa beneficieze mai mult de posibilitatile de absorbtie ale pietei chineze.

De asemenea, oficialii chinezi au precizat ca vor depune eforturi pentru urgentarea semnarii acordurilor fitosanitare pentru a elimina cat mai repede aceasta bariera cu privire la siguranta alimentara. Ministrul Daniel Constantin si-a exprimat satisfactia pentru semnarea Acordului de Cooperare intre USAMV, Academia de Stiinte Agricole din China si o companie privata chineza, care va pune bazele in Romania pentru construirea primului Parc de Stiinta si Tehnologie, Romania - China.

In interventia sa din cadrul Forumului, ministrul roman al Agriculturii a prezentat principalele caracteristici ale agriculturii romanesti si potentialul agricol al Romaniei si a evidentiat oportunitatile de investitii pe care le ofera sectorul agricol romanesc. Totodata, ministrul Agriculturii si-a exprimat dorinta de a intensifica cooperarea economica si de a identifica noi solutii pentru a diminua deficitul balantei comerciale Romania - China, sporind contributia sectorului agricol in structura schimburilor comerciale.
Schimburile comerciale cu Republica Populara Chineza au inregistrat o crestere substantiala in ultimii cinci ani, atingand 4,2 miliarde dolari in anul 2011, inregistrandu-se cea mai mare valoare a exporturilor romanesti pe piata chineza in valoare de 659,8 milioane dolari. Daniel Constantin participa alaturi de secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu la a VII-a editie a Forumului pentru Comert cu Produse Agricole si Cooperare Economica intre China si tarile din Europa Centrala si de Est, care se desfasoara, in perioada 6-8 septembrie 2012, in orasul Hefei, provincia Anhui din China.

×