x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Economiei şi afacerile sale cu statul

Ministrul Economiei şi afacerile sale cu statul

de Cristian Anton    |    15 Feb 2018   •   11:58
Ministrul Economiei şi afacerile sale cu statul
Sursa foto: Karina Knapek

Dănuţ Andruşcă, actualul ministru al Economiei, a făcut o avere din afacerile cu statul, dar, cu toate acestea, firmele sale fie şi-au tras obloanele, fie merg numai în pierdere. Contractele au venit tocmai de la societăţile publice pe care le are acum în subordine.

 

Ascensiunea politică a lui Andruşcă a fost în strânsă legătură cu sponsorizările la partid, iar rezultatele au fost spectaculoase: de la simplu consilier local ajunge direct consilier de stat, director la regii de stat, apoi deputat şi ministru, cu venituri impresionante. CV-ul său este presărat însă şi de câteva incompatibilităţi flagrante. Dănuţ Andruşcă a fost director general, apoi administrator special al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, în perioada mai 2013- aprilie 2014. Regia a intrat în insolvenţă chiar în mandatul său, cu datorii iniţiale de 1,5 miliarde de  lei, pentru ca un tabel reactualizat al creanţelor din 2016 să arate datorii totale uriaşe, de patru ori mai mari.

 

6.557.372.180,65 lei era totalul creanţelor RAAN în octombrie 2016

Actualul ministru a fost pentru o scurtă perioadă pe lista celor care aveau de recuperat bani de la RAAN, după ce şeful regiei s-a înscris la masa credală pentru o datorie ridicolă, de 89 de lei. Foarte interesant este faptul că, pe lista creditorilor RAAN publicată de Tribunalul Hunedoara în dosarul 9089/101/2013/a90, de pe 02.02.2015, apare şi Ulprod SRL Târgu Neamţ. Adică firma deţinută de Dănuţ Andruşcă, care era, în acelaşi timp, manager al RAAN, dar şi partener de afaceri cu regia.

Deputatul înşelat e negustor cinstit

Nu a fost singura incompatibilitate din istoria recentă a ministrului Economiei. În mai 2017, Dănuţ Andruşcă apare ca administrator al Ulprod SRL într-un proces de pe rolul Judecătoriei Târgu Neamţ, în care era parte civilă într-un dosar de înşelăciune. Nimic în neregulă aici, fiecare e liber să-şi urmărească interesele în instanţă atunci când a fost furat. Problema este că Andruşcă era deja deputat PSD de Neamţ, din decembrie 2016.

Milioane de la stat, afaceri pe minus

Ulprod SRL are ca domeniu de activitate fabricarea altor produse de cauciuc şi l-a umplut pe Dănuţ Andruşcă de banii companiilor de stat peste care este acum ministru.

 

Micuţa firmă din Târgu Neamţ a primit în trecut 17 contracte de la stat, în valoare totală de peste 3,7 milioane de lei.

Cele mai multe (patru la număr, în valoare de 1,4 milioane de lei, pentru covoare de cauciuc) au venit tocmai de la RAAN, regie pe care a şi condus-o. Au mai fost însă înţelegeri şi cu alţi clienţi de stat: Compania Naţională a Uraniului (620.000 lei), Complexul Energetic Turceni (335.000 lei), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (290.000 lei) etc. Cu toate acestea, Ulprod SRL declară cifre de afaceri insignifiante, de sub 200.000 lei şi o medie de cinci angajaţi. Firma ministrului a raportat pierderi în ultimii ani de peste un milion de lei şi datorii de 1,4 milioane de  lei. Alte două afaceri ale lui Dănuţ Andruşcă, Andorix SRL şi Andorix Turism SRL, au sucombat în 2013, fără a declara Fiscului vreo activitate.

 

Ministrul şi-a înzecit veniturile în doi ani

Licenţiat în economie la 32 de ani, ministrul Dănuţ Andruşcă a cunoscut o ascensiune politică impresionantă. În 2012 era proaspăt consilier local PSD la Târgu Neamţ, iar în 2013 ajungea direct consilier personal al secretarului de stat la Economie, Maricel Popa. În acelaşi an, micul producător de cauciuc este numit director general al colosului RAAN, în 2014 este numit la conducerea Cuprumin SA şi Conversmin SA, în 2016 ajunge deputat, iar în 2018 ministru al Economiei. În 2012, declara venituri anuale de 10.000 lei de la Ulprod, pentru ca în 2014 să încaseze 118.000 lei (de la CE Hunedoara, RAAN, Cuprumin şi Ministerul Economiei) şi să deschidă un depozit bancar de 52.000 lei, iar în 2015 să ajungă la opt venituri cumulate de 270.000 lei. În 2018, la numirea în funcţia de ministru, politicianul a declarat doar veniturile de deputat, respectiv 87.542 lei. Andruşcă este proprietarul a zece terenuri cu o suprafaţă totală de 45.000 de metri pătraţi în Târgu Neamţ, oraş în care mai deţine un apartament, o casă şi alte anexe. Ministrul a sponsorizat în mod regulat PSD cu donaţii de câte 10.000 lei, iar în 2016 şi-a împrumutat partidul cu 50.250 lei pentru campaniile electorale.

 

RAAN a intrat în insolvenţă, cu datorii uriaşe, chiar sub conducerea actualului ministru al Economiei

 

Dănuţ Andruşcă a umblat pe calea bătătorită a politicienilor români: s-a îmbogăţit din contractele cu statul

 

×