Contribuabilii care au datorii de peste un milion de lei la bugetul de stat ar putea beneficia de reducerea cu până la jumătate a obligaţiilor restante la 31 decembrie 2018, potrivit unui document prezentat de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei Conferinţa „Politici fiscale pentru restructurarea financiară şi susţinerea mediului de afaceri”, organizată de Intact Media Group. Amnistia fiscală va fi aplicată atât companiilor, cât şi persoanelor fizice, iar impactul asupra banilor publici va fi de circa un miliard de lei.
Planul de restructurare financiară prevede plata eşalonată a datoriilor şi supraveherea financiară a datornicilor din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe perioada acestor înlesniri. Măsura are drept scop evitarea ajungerii în insolvenţă a contribuabililor care au acumulat datorii mari şi nu au reuşit să le achite până acum. Documentul ia în calcul două variante de acordare a facilităţilor fiscale, în funcţie de valoarea obligaţiilor restante în exerciţiul financiar 2018.
Creanţe mai mari de un milion de lei
O variantă prevede întocmirea unui plan de restructurare a obligaţiilor către buget pentru restanţe care depăşesc un milion de lei. Contribuabilii pot propune: plata eşalonată a obligaţiilor, conversia acestora în acţiuni, stingerea obligaţiilor principale în proporţie de 30%, 40% ori 50% din total. Datornicii vor beneficia de supravegherea fiscală din partea ANAF pe perioada acordării facilităţilor, iar executarea silită va fi suspendată. Statul are însă dreptul să ceară deschiderea procedurii insolvenţei dacă debitorul nu depune cererea de restructurare a obligaţiilor bugetare în şase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, organul fiscal competent respinge cererea şi nu emite un acord de principiu pentru acceptarea eşalonării la plată, potrivit Codului de procedură fiscală, ori dacă planul eşuează.
Plata voluntară până la 30 noiembrie
Cea de a doua variantă prezentată de ministrul Finanţelor prevede anularea în totalitate a datoriilor accesorii în cazul în care obligaţia principală, indiferent dacă este sub un milion de lei ori depăşeşte plafonul, este plătită de contribuabili până la 30 noiembrie 2019.
Datoriile companiilor
La sfârşitul anului trecut, 31 de societăţi de stat aveau datorii totale de 1,73 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mixt aveau restanţe de 917,4 milioane de lei, 2.633 de firme private aveau debite de 21 miliarde de lei, iar 30 de instituţii publice datorau 128.372.466 de lei la buget.
285.322 era numărul companiilor care, la sfârşitul anului trecut, înregistrau sub un milion de lei datorii fiecare, creanţele lor totale fiind de 25,6 milioane de lei la buget.
La sfârşitul anului trecut, 22.988 de persoane fizice aveau datorii de 698,9 milioane de lei şi accesorii în valoare de 800 milioane de lei.
Impactul bugetar, calculat la minim
Amnistia fiscală costă bugetul de stat 932 milioane de lei, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor. Calculul a fost făcut însă la minim, în situaţia în care 5% din contribuabili beneficiază de reducerea cu 40% a obligaţiilor, iar 3% beneficiază de o reducere de 50%. În cazul conformării voluntare la plată, 5% din persoanele fizice plătesc fără eşaloane şi 3% cu eşalonare în curs. În situaţia firmelor, doar 50% achită direct, iar 30% prin eşalonare.