x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul german de Finanţe: Grecia primeşte toţi banii dacă va îndeplini condiţiile. Un acord eşalonat nu ar fi necesar

Ministrul german de Finanţe: Grecia primeşte toţi banii dacă va îndeplini condiţiile. Un acord eşalonat nu ar fi necesar

19 Feb 2012   •   09:01
Ministrul german de Finanţe: Grecia primeşte toţi banii dacă va îndeplini condiţiile. Un acord eşalonat nu ar fi necesar

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, sustine ca nu ar avea niciun sens ca suma prevazuta in cel de-al doilea pachet de salvare a economiei Greciei, grav lovita de criza, sa fie esalonata.

"Daca Grecia obtine toate aprobarile necesare, implementeaza reformele solicitate si indeplineste si celelalte conditii, atunci va putea intra in posesia celui de-al doilea pachet financiar de ajutor. Un acord esalonat sau un acord pas cu pas nu ar fi necesar. Ne vom decide asupra intregului program luni", a declarat Wolfgang Schauble, potrivit saptamanalului "Tagesspiegel am Sonntag", citat de Reuters.

Agentia britanica de presa cita miercuri surse care sustineau ca oficialii din cadrul ministerelor de finante din zona euro examineaza modalitati de a amana oferirea unor parti sau a intregii sume de ajutor de 130 de miliarde de euro, destinata Greciei. Insa liderii europeni si-au exprimat vineri optimismul cu privire la capacitatea Greciei de a-si asigura intreaga suma prevazuta, dupa ce Atena a operat noi reduceri bugetare.

De asemenea, ministrul german s-a aparat in fata criticilor formulate de presedintele elen Karolos Papoulias, care l-a acuzat ca insulta Grecia. "Nu cunosc niciun domn Schauble care ar face asa ceva. Poate ca presedintele Greciei a inteles gresit anumite lucruri", a explicat el.

Oficialul german a mai precizat ca ministrii europeni de finante se lupta de doi ani pentru a stabiliza moneda unica europeana "si in particular pentru a stabiliza Grecia".

El a subliniat faptul ca nu vor fi formulate noi conditii pentru acordarea ajutorului in cazul Greciei, "dar Atena trebui sa ofere suficiente garantii ca va respecta conditiile asupra carora s-a convenit deja, indiferent de rezultatul alegerilor".

Wolfgang Schaeuble s-a referit de doua ori in aceasta saptamana la Grecia ca la "o gaura fara fund", remarci ce au provocat indignare la Atena si au alimentat suspiciunile ca liderii europeni ar pregati excluderea Greciei din zona euro, in urma unor estimari care sustineau ca o asemenea varianta nu ar distruge moneda euro.

×