x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miracolul chinez rezistă crizei

Miracolul chinez rezistă crizei

17 Iul 2009   •   00:00

China şi-a accelerat ritmul de creştere economică în trimestrul al doilea al acestui an după ce a înregistrat o performanţă de 7,9%, faţă de avansul din primele trei luni, de doar 6,1%, cel mai slab din ultimii 10 ani.



Creşterea consemnată a fost peste estimarea de 7,8% a analiştilor chestionaţi de Bloomberg. Ritmul de dezvoltare din primul semestru a pus bazele respectării ţintei de creştere economică de 8% pentru 2009. Profitând de rezervele monetare, care au depăşit 2.000 de miliarde de dolari, companiile de stat chineze încep să se extindă peste graniţe în sectoare strategice.

Iniţial, China Investment Corp, fondul suveran de 200 de miliarde de dolari al ţării, a pierdut bani în primele sale investiţii. În luna mai 2007 a cumpărat acţiuni de 3 miliarde de dolari la grupul american Blackstone cu o reducere de 4,5% faţă de oferta publică iniţială de 31 de dolari. Acum acţiunea valorează 9,97 dolari. A mai cumpărat în decembrie 2007 acţiuni de 5 miliarde de dolari la Morgan Stanley la un preţ de 48,07 dolari pe titlu. Acum se tranzacţionează la 28,8 dolari.

China a anunţat în acest an un credit de 15 miliarde de dolari pentru Rosneft şi alte 10 miliarde de dolari pentru Transneft în schimbul livrărilor de petrol. Compania de stat Sinopec a investit 8,8 miliarde de dolari în Addax Petroleum din Canada pentru a avea acces la rezervele din Irak şi vestul Africii. În acelaşi timp, Petrochina a primit aprobarea statului chinez de a prelua rafinăria din Osaka a Nippon Oil Corp, după ce în luna mai a preluat 45,5% din Singapore Petroleum. De asemenea, China National Petroleum Corp este în discuţii cu grupul spaniol Repsol pentru preluarea operaţiunilor de 12 miliarde de dolari ale grupului din Argentina.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari