Viaţa baronilor locali merge strună. Departe de ochii indiscreţi ai publicaţiilor "de la centru", ei şi-au creat veritabile bastioane in care prăduiesc cu sărg banul public, şi işi conduc afacerile spre beneficiul propriului grup de interese.
La Alba-Iulia, dl Mircea Hava pare de neclintit. Ales şi reales in funcţii publice din 1992, el este considerat, sau ii place să creadă că este un părinte al oraşului. Gazdă bună o dată pe an pentru autorităţile de la Bucureşti care se bulucesc la festivităţile de 1 Decembrie, primarul şi-a construit o imagine in care nu incap mizeriile. Şi dacă ele există, el şi maşinăria de spălat şi lustruit le ascund sub preş şi le cataloghează drept calomnii.
Ca orice baron local, seva puterii se trage din administrarea averii oraşului, capitol in care terenurile cu potenţial imobiliar sunt o mină de aur. O afacere de acest fel, in urma căreia patrimoniul municipalităţii Alba-Iulia a pierdut sub bagheta dlui Hava Mircea un teren valorănd sute de mii de euro, a făcut să vuiască urbea.
ASOCIERE. In 1998, Consiliul Local Alba-Iulia, la propunerea primarului, a incheiat un contract de asociere cu SC Sifor in vederea construirii şi exploatării unui centru comercial şi a unei pieţe. Primăria venea cu terenul de 2.389 mp, iar SC Sifor - cu banii pentru investiţie. Prin restituirea unor suprafeţe din acest teren foştilor proprietari, participarea Primăriei la asociere a scăzut pănă la 1.570 mp. Timp de opt ani, asociatul ales de primar şi aprobat de Consiliul Local n-a mişcat nici un băţ pentru inceperea investiţiei de care avea nevoie oraşul. In 2006, tot sub domnia lui Hava, apare o mutare interesantă. Asociatul Primăriei este "inghiţit" de o altă societate - NIK BAU SRL. Se incheie un act adiţional cu NIK BAU pentru continuarea mariajului cu Primăria pentru piaţa "fata morgana". Apoi se mai face un pas spre scoaterea terenului din patrimoniul oraşului. La solicitarea firmei NIK BAU, primarul Hava dispune intocmirea formelor pentru trecerea terenului in domeniul privat şi intocmirea raportului de evaluare pentru... vănzarea terenului. Cui? Ghici, ciupercă, ce-i? Firmei NIK BAU.
PAGUBA. In condiţiile in care la Alba-Iulia este o foame teribilă de terenuri pentru locuinţe ANL, primarul Hava alege drumul cel mai păgubos pentru municipalitate - vănzarea directă. Terenul respectiv a fost evaluat de Bozdog Dumitru Flaviu la 100,55 euro/mp, in condiţiile in care preţul pieţei in zonă este de 200-250 euro/mp. Chiar fericitul NIK BAU a cumpărat cu 200 euro/mp un teren invecinat cu pleaşca de la Primărie. Socotelile sunt simple: intre ce a luat Primăria de la NIK BAU şi ce ar fi putut lua real este o sumă frumuşică - de 180.000-200.000 de euro.