x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MOL, OMV si Occidental se bat pentru Petrom

MOL, OMV si Occidental se bat pentru Petrom

17 Apr 2004   •   00:00

Dintre cei 15 pretendenti care au inceput competitia pentru achizitia Petrom, in faza finala au ramas doar OMV, MOL si Occidental Petroleum.

Ieri s-au deschis ofertele ferme ale celor trei companii care au ramas in competitia pentru achizitia Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom. Dupa selectarea celei mai bune oferte, vor incepe cele mai dificile negocieri din istoria privatizarilor romanesti.

Adrian N. Ionescu Dintre cele sapte competitoare care depusera oferte preliminare neangajante pentru adjudecarea pachetului majoritar de actiuni ale Petrom, numai MOL (Ungaria), OMV (Austria) si Occidental Petroleum (SUA) si-au trimis ieri reprezentantii la sediul Ministerului Economiei si Comertului pentru a asista la deschiderea ofertelor lor ferme. Fiecare oferta a fost contrasemnata de oficialii celorlalte doua, astfel incat toti sa fie siguri ca nu vor aparea modificari. Gazprom, PKN Orlen, Hellenic Petroleum si Glencore au pierdut prin neprezentare.

Conform strategiei de privatizare, investitorul strategic care va fi selectionat pana in iunie va achizitiona 33,34% din actiunile SNP, urmand sa obtina majoritatea de 51% prin aport de capital in numerar.

CONTRACTE. Nu mai putin de cinci variante de proiect de contract de privatizare au fost discutate pana acum, datorita problemelor pe care ofertantii initiali le-au ridicat. Ultima varianta (de peste 100 de pagini) nu este nici ea definitiva, desi Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, spune ca au fost agreate solutiile pentru majoritatea chestiunilor aflate in discutie. „Ceea ce am convenit pana acum constituie un pachet minimal de date contractuale, de la care noi pornim pentru a obtine conditii cat mai avantajoase", a declarat Popescu.

PROBLEME. Una dintre probleme se refera la eventualele despagubiri care ar trebui platite pentru poluarea mediului, potentialii investitori cerand o definitie clara a asa-zisei „poluari istorice", produsa inaintea semnarii contractului.

A mai fost stabilit mecanismul prin care pachetul majoritar obtinut sa fie protejat de diluare prin incorporarea terenurilor in partea de capital social detinuta de stat. Investitorul castigator va avea drept de preemtiune la achizitia noilor actiuni rezultate din incorporarea terenurilor in capitalul social, evaluate la cel mult 25 milioane de euro. De asemenea, au fost redefinite activele de baza ale SNP care nu vor putea fi instrainate, pentru o perioada de patru ani nu va putea fi instrainata partea de distributie a produselor petroliere si va fi pastrata in proprietatea SNP privatizate o capacitate de rafinare de cel putin 4,5 milioane tone pe an.

„Numarul de personal va fi acela care va fi justificat de planul de afaceri prezentat de investitor", a mai spus Popescu.

DREPTUL DE VETO. Reprezentantul statului in Consiliul de Administratie va avea drept de veto in cazul in care contractele incheiate de SNP dupa privatizare sunt susceptibile de scurgere de fonduri catre investitorul strategic sau catre o companie afiliata sau daca prin contracte comerciale sau de achizitie de capacitati petroliere din alte tari s-ar cheltui fonduri mai mari de 20% din valoarea contabila a SNP. Divizarea SNP sau fuziunea cu alte societati nu se va putea face fara acordul statului roman.

CE URMEAZA. Cele trei finaliste trebuie sa depuna o garantie de participare la negocierile ulterioare de 50 de milioane de dolari. „In doua, trei saptamani se va verifica daca ofertele ferme corespund caietului de sarcini si apoi va fi selectat investitorul cu care se vor purta negocierile finale", a declarat ministrul Popescu, care desi spera ca in iunie privatizarea SNP se va fi incheiat, s-a declarat date finale.


MOL si Occidental creeaza confuzie

Chiar in timp ce la Ministerul Economiei si Comertului se deschideau ofertele ferme pentru achizitia Petrom, oficialii MOL si Occidental Petroleum au facut declaratii agentiilor de presa propunand Guvernului roman formule de tranzactie care, practic, nu corespund strategiei de privatizare. Occidental este interesata doar activele companiei romanesti din domeniul explorarii si productiei titeiului, potrivit Mediafax. De asemenea, Mol precizeaza intr-un comunicat ca obiectivul sau principal este incheierea unui parteneriat care sa vizeze finantarea investitiilor Petrom, un schimb reciproc de actiuni si integrarea celor doua companii.

×
Subiecte în articol: economic