Agenţia internaţională de rating Moody's Investors Service reconfirmă ratingul acordat anul trecut transportatorului naţional de energie electrică Transelectrica SA, respectiv Ba1, cu îmbunătăţirea perspectivei de la stabil la pozitiv, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de la Bucureşti.
"Ratingul Moody's este o opinie obiectivă favorabilă cu privire la capacitatea Transelectrica de a-şi onora obligaţiile financiare. Îmbunătăţirea perspectivei ratingului de la stabil la pozitiv arată că Transelectrica are valori financiare foarte puternice, stabile şi predictibile, un parcurs cu tendinţe de dezvoltare caracterizat printr-o implementare consecventă a normelor de reglementare şi se aşteaptă că această tendinţă să continue", se precizează în comunicat.
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84% comparativ cu cel din perioada similară din 2017, conform datelor remise în luna mai Bursei de Valori Bucureşti.
Profitul brut a înregistrat în perioada menţionată o scădere de 9,79%, ajungând la 78 milioane lei. Veniturile totale operaţionale realizate în trimestrul I 2018 au înregistrat o scădere de 39,1% comparativ cu perioada similară a anului anterior, cifrându-se la 685 de milioane de lei, iar cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) s-au redus cu 41,7%, la 603 milioane lei.
La 31 martie 2018, Transelectrica avea active totale de 4,538 miliarde lei şi datorii totale de 1,751 miliarde lei. Transelectrica administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).
Compania este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). De asemenea, reprezintă principala legătură dintre cererea şi oferta de electricitate, echilibrând permanent producţia de energie cu cererea. AGERPRES