x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mos Craciun vine la firma

Mos Craciun vine la firma

14 Dec 2004   •   00:00

BUSINESS
Exista firme specializate care inchiriaza Mos Craciun profesionist sau chiar preiau evenimentul de la scenariu, actori, sonorizare si pana la servicii de catering. Din ce in ce mai multe firme din Romania aloca sume importante de bani pentru petrecerea de Craciun.
OANA ANTONESCU

SECRET. Cel mai mult conteaza prestatia omului din spatele costumului
Desi piata romaneasca e inca saraca in servicii de acest gen, in comparatie cu statele occidentale, exista firme specializate care inchiriaza Mos Craciun profesionist sau chiar preiau evenimentul de la scenariu, actori, sonorizare si pana la servicii de catering.

"Mos Craciun are nevoie sa fie ajutat, dandu-i-se directia in care trebuie sa duca darurile pentru copii mari si mici. Contact: Cristina Amariei" - asa suna un anunt de inchiriat Mos Craciun. Cristina este responsabil de marketing la o firma care in restul anului ofera suport IT. Este primul an in care s-a gandit la o afacere despre care stie ca este profitabila in Statele Unite ale Americii: inchirieri de Mosi Craciuni profesionisti.

CONTEAZA OMUL. A cumparat 3 costume din SUA, a 150 de dolari setul, a investit ceva bani in promovare si a contractat colaboratori: doi dintre ei sunt mai tineri si canta in corul bisericii, iar cel de-al treilea - "piesa de rezistenta", spune ea - este un batran pensionar, care joaca foarte bine rolul lui Mos Craciun. Preturile se negociaza, dar depind de momentul in care se face programare. Pentru petrecerile organizate inainte de Craciun, tariful pentru o ora este de un milion de lei. In ajunul Craciunului insa, Mosul aduce doar cadourile pentru aceasta suma. Nu stie daca va avea succes pe piata si daca este o afacere profitabila, pentru ca "in general, cand incerci ceva nou pe piata nu prea ai mai mult decat ce spun altii".

Cat despre calitatea acestui gen de servicii, Cristina Amariei este de parere ca "doar la prima vedere are efect costumul, dar mai mult conteaza omul din spatele costumului, pe care copiii il simt. Bucuria nu le-o obtii doar cu oameni deosebiti". Firma care inchiriaza Mos Craciun are colaboratori care pot rezolva si celelalte detalii ale unei petreceri de Sarbatori: colindatori profesionisti, muzica, baloane, invitatii si filmari digitale.

ACTORII. La ofertele de inchirieri se gasesc si mosi de profesie actori. Serban Georgevici si-a inceput afacerea in 1999 si de atunci organizeaza si elaboreaza scenarii pentru evenimente, stabileste distributia, poate asigura sunetul, lumina si orice fel de amanunt pe care il cere clientul. "Mi-am dat seama ca exista o cerere: sunt foarte multe firme care aloca bani pentru petreceri de acest gen si, pentru ca oamenii vor sa apeleze la un singur provider de servicii, am stabilit o baza de colaborare cu firme care ofera servicii conexe." Pentru a-l chema pe Mos Craciun acasa, trebuie sa platesti 100 de euro si alti 20 de euro pentru fiecare copil invitat. Firmele cer insa adevarate spectacole, in care e nevoie de 5-6 actori profesionisti, iar pretul poate sa depaseasca 1.000 de euro.

FLEXIBILITATE. In functie de numarul de copii, de spatiu si de bugetul de care dispune firma, exista mai multe posibilitati sau pachete de servicii: un singur Mos Craciun, un Mos cu un clovn, cu doi si pana la sapte actori ai Teatrului "Ion Creanga" si "Tandarica". Spectacolul are o structura flexibila, astfel ca se poate adapta in orice spatiu si oricaror cerinte. "Nu sunt foarte multi actori specializati pe acest domeniu, iar daca nu stii sa lucrezi cu copiii nu poti duce la bun sfarsit un astfel de spectacol. In rolul lui Mos Craciun trebuie sa fii rabdator, sa ii lasi pe ei sa vina spre tine si sa capete incredere", crede Serban Georgevici.

El ii angajeaza ca si colaboratori si la fiecare spectacol mare castiga 100 de dolari fiecare.

DETALIILE RECUZITEI
Costumul lui Serban (foto) este facut pe comanda, barba si peruca sunt din par natural si au costat 10 milioane de lei. "Copiii sunt atenti la detalii: barba, cizme, manusi - trebuie sa port pentru ca am maini tinere si ma dau de gol." Afacerea, desi sezoniera, este profitabila. In luna decembrie, Serban Georgevici ruleaza aproximativ 8.000 de euro, adica suma pe care o ruleaza in tot restul anului, cand organizeaza diverse petreceri pentru copii.
×
Subiecte în articol: craciun economic moş crăciun