x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MT: Fondurile de investiţii în turism sunt alocate pe baza unei liste aprobate de guvernul Tăriceanu

MT: Fondurile de investiţii în turism sunt alocate pe baza unei liste aprobate de guvernul Tăriceanu

23 Iun 2009   •   00:00

Fondurile de investiţii în turism sunt alocate pe baza unei liste de priorităţi aprobate de guvernul Tăriceanu, completată cu proiecte ale administraţiilor publice, în funcţie de importanţa turistică a zonei şi de calitatea proiectelor aleşilor locali, potrivit Ministerului Turismului (MT).



Instituţia, condusă de Elena Udrea, a transmis presei, marţi, o listă cu trei hotărâri de guvern, aprobate în aprilie - iunie 2009.

Unul dintre acte (HG 426), avizat de Executiv la 8 aprilie, prevede alocarea sumei de 226,96 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura turistică ale autorităţilor publice locale.

"Lista autorităţilor administraţiei publice locale care beneficiază în 2009 de finanţarea proiectelor de investiţii în turism este o listă elaborată de Guvernul Tăriceanu, aprobată prin HG 1726/2006, care cuprinde 32 de consilii locale şi judeţene ale căror proiecte se încadrau în subprogramele naţionale de investiţii în turism, aşa cum au fost acestea concepute şi aprobate în 2006: «Schi în România», «Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă», «Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneoclimaterice» şi «Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor turistice de pe litoralul Mării Negre»", conform sursei citate.

Totodată, Guvernul a aprobat la 28 aprilie HG 490 pentru suplimentarea listei iniţiale cu Consiliul Local Piatra Neamş şi a sumei alocate investiţiilor cu 10 milioane lei.

Proiectul de la Piatra Neamţ, cofinanţat din bugetul Ministerului Turismului, are trei componente principale: finalizarea dezvoltării infrastructurii turistice pe masivul Cozla, traseu turistic şi lift înclinat pe muntele Pietricica, respectiv realizarea unei instalaţii de transport pe cablu între muntele Pietricica şi muntele Cozla.

Totodată, Executivul a aprobat la 3 iunie HG 677 pentru suplimentarea listei anterioare (din HG 490) cu Consiliile Locale Alba Iulia şi Constanţa, respectiv cu sumele alocate acestora. Astfel, 1,16 milioane lei au fost alocaţi Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia în vederea restaurării şi amenajării zonei Porţii de Sud a Castrului Roman din Cetatea Bastionara Alba Carolina, iar 4,64 milioane lei au fost alocaţi Consiliului Local al Municipiului Constanţa, pentru construcţia unei pasarele şi a mai multor pontoane în vederea acostării de ambarcaţiuni de agrement în staţiunea Mamaia.

"Ministerul Turismului va iniţia şi alte modificări ale listei de obiective care urmează a fi finanţate, în limita bugetului disponibil, ori de câte ori acest lucru se va impune. Următorul proiect care urmează a fi inclus în respectiva lista aparţine Consiliului Judeţean Covasna, iar acest lucru se va produce după finalizarea evaluării proiectului de către direcţia specializată a ministerului. Apartenenţa politică a aleşilor locali nu este un criteriu de alocare de către Ministerul Turismului a fondurilor de investiţii, cu atât mai mult cu cât 32 dintre cele 35 de proiecte finanţate au fost selecţionate în 2006, înainte de parcurgerea ultimului ciclu electoral local", potrivit MT.

Pe de altă parte, includerea pe listă în acest an a unui număr de trei noi consilii locale nu are nicio legătură cu recompensarea rezultatelor alegerilor parlamentare, conform MT.

Instituţia menţionează că vrea să răspundă, astfel, unor jurnalişti şi lideri politici privind criteriile politice de alocare a fondurilor de investiţii.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic