x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: Schimbările politice majore, factor de stres pentru pieţe

Mugur Isărescu: Schimbările politice majore, factor de stres pentru pieţe

de Vali Blanaru    |    06 Feb 2012   •   21:00
Mugur Isărescu: Schimbările politice majore, factor de stres pentru pieţe

Numirea unui premier reprezinta o schimbare politica majora si un factor de stres pentru piete, dar care poate fi asimilata de investitori si administrata de Banca Nationala a Romaniei, daca se deruleaza in cadru constitutional si se finalizeaza rapid, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

'O schimbare de Guvern in cadrul procedurilor constitutionale nu este un lucru de confort pentru piete. Orice schimbare politica majora, si aici este vorba de o schimbare politica majora, este un factor de stres pentru piete, dar poate fi asi­milat si acomodat de catre piete si administrat de BNR daca se deruleaza intr-un cadru constitu­tional si este rapid. Pana acum nu vedem elemente vizibile de stres pe piete. Pana acum lucrurile sunt sub control. Si speram sa ramana asa', a spus Isarescu.

Intrebat daca banca centrala va reactiona in cazul in care situatia politica se deterioreaza, Isarescu a raspuns prompt: 'Bineinteles, n-o sa stam intr-un observator sa ne uitam cum se deterioreaza lucrurile. N-am avut niciodata pozitia de a sta si de a viziona din prepeleac ce se intampla pe piete. Am intervenit si in momente mai putin necesare'. In ceea ce priveste situatia sociala tensionata din ultima perioada, acesta a afirmat ca nu doreste sa o catalogheze ca pe o 'criza'. 'Pe plan politic si social, tensiunile au fost accentuate. Nu folosesc cuvantul criza', a spus oficialul BNR.

Adoptarea euro, rediscutata dupa alegeri
Procesul de trecere la moneda unica europeana va fi rediscutat dupa alegeri, a mai spus Isarescu. 'Nu are nici o influenta decizia modificarii de politica monetara asupra aderarii la moneda euro. Procesul de trecere la moneda euro va fi rediscutat dupa alegeri', a afirmat Isarescu. Obiectivul Romaniei pentru adoptarea monedei euro este anul 2015.

Pe de alta parte, guvernatorul crede ca investitiile straine directe ar putea creste in perioada urma­toare, daca credibilitatea Romaniei se imbunatateste. 'Investitiile straine directe nu vor mai scadea. Au scazut destul de mult, le vedem modificate in bine. A existat partea de investitii straine care asa se numeau, dar erau la limita, cumpararile de terenuri, case. Partea de productie e ceva mai mare. S-ar putea sa creasca daca credibilitatea Romaniei se va imbunatati. Dar nu mizam pe ele. Noi mizam mai degraba pe fondurile europene, ca acestea sunt angajate', a afirmat Mugur Isarescu.

Populatia e supraindatorata
Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata la nivelul creditelor de consum, iar orice s-ar spune, ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta, conside­ra Isarescu. 'Populatia s-a suprain­da­torat. Ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru ca acea dorinta de a cumpara obiecte de folosinta indelungata, masini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degraba au­tostrazi, daca vrem sa mai avem un­de merge cu masina', a afirmat Isa­rescu. Oficialul BNR a adaugat ca bancile comerciale au, in prezent, retele de retail supradimensionate.

Prognoza de inflatie a crescut
BNR a ridicat prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2% si estimeaza pentru 2013 o crestere a preturilor decembrie la decembrie de 3%, a anuntat Isarescu. 'Modificarile de prognoza sunt minore, dar echipa noastra de proiectie este scrupuloasa', a spus Isarescu. El a aratat ca, spre deosebire de datele anterioare, noile informatii arata ca minimul de inflatie asteptat sa fie atins in primul trimestru din acest an nu va cobori sub 2%. El a aratat ca in noua prognoza se regaseste un impact diminuat al preturilor administrate la energie electrica si gaze, intrucat Guvernul a negociat cu FMI si CE amanarea majorarii preturilor. Isarescu a amintit insa ca aceste discutii vor fi reluate in aprilie.

Dobanda nu mai scade
O reconsiderare a ratei dobanzii de politica monetara ar putea avea loc daca se confirma prognoza de inflatie si daca factorii de piata o permit, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Ro­maniei, Cristian Popa. 'Avem un risc de realizare incompleta a angajamentelor asumate in pri­vin­ta consolidarii fiscale si a re­for­melor structurale, cauzat in special de contextul electoral si de eventualele ten­siuni economice si sociale care se pot manifesta le­gate de acesta.
Dar avem ca factor compensator faptul ca, pana in prezent, toate angajamentele de aceasta natura in domeniul ajus­tarii fiscale si a reformelor structurale sunt asumate cu FMI, CE si BM', a adaugat oficialul BNR.

×
Subiecte în articol: isărescu bnr criza politica