Gazoductul Nabucco, un proiect de 8 miliarde de euro menit să aducă în Europa gaze naturale din regiunea Mării Caspice, a luat startul fără contracte ferme pentru furnizarea de metan. Premierii a cinci state din centrul şi estul Europei au semnat ieri, la Ankara, acordul interguvernamental pentru realizarea conductei Nabucco, transmite Bloomberg.
Ulterior, primii miniştri ai Turciei, Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei au semnat şi Declaraţia politică pentru realizarea proiectului. Acest document a mai fost semnat şi de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Primul-ministru, Emil Boc, a apreciat că energia, ca orice marfă, trebuie tranzacţionată în funcţie de principiile economiei de piaţă şi ferită de riscul presiunilor politice.
PAŞI DE URMAT
La ceremonie au mai participat şi reprezentanţi ai Germaniei, implicată în proiect, ai statelor din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, SUA, Federaţiei Ruse, dar şi ai Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Nabucco trebuie să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Orientul Mijlociu către centrul de depozitare de la Baumgartden, din Austria începând din 2014. Până acum, consorţiul are promise doar 8 miliarde de metri cubi de gaz din partea Azerbaidjanului. Partenerii afacerii vor încerca să realizeze până la sfârşitul acestui an contractele de rezervare de capacitate, potrivit lui Jose Barroso. Cei şase acţionari au dreptul la 50% din cantitatea de gaze transportată, iar restul poate fi contractat de furnizorii interesaţi.
GAZUL TURKMEN, ÎN DUBIU
Iranul şi Irakul au oferit gaz pentru alimentarea conductei care ocoleşte atât Rusia şi Gazprom, cât şi Ucraina şi Naftogaz.
Gazul metan ar putea intra în Turcia prin trei locaţii diferite: Georgia - din Azerbaidjan şi eventual Turkmenistan, Iran sau Siria - de unde va sosi gaz din Egipt, potrivit UE.
"Nu există gaz disponibil", spune Pavel Kushmir, director pentru cercetare în petrol şi gaze la Deutsche Bank în Moscova. "Nabucco în continuare speră că la un moment dat Turkmenistanul se va alătura şi va furniza gaz pentru proiect", a mai spus el.
Preşedintele turkmen Gurbanguly Berdymukhammedov a declarat la 10 iulie că ţara sa ar putea participa la Nabucco ca furnizor. Exporturile turkmene către Rusia au fost oprite în luna aprilie, din cauza unei explozii la conducta principală. Statutul Caspicii este crucial pentru furnizarea de gaz din Turkmenistan, stat care are a patra rezervă mondială, potrivit lui Richard Morningstar, trimisul preşedintelui Barack Obama pe problema Caspicii.
PROBLEMA IRANULUI
Turcia doreşte ca Iranul să furnizeze gaze naturale Europei prin Nabucco, a spus premierul turc, Recep Erdogan ieri. Americanii însă nu doresc acest fapt din cauza dosarului nuclear. Irakul a anunţat, prin vocea primului-ministru, Nuri al Maliki că ţinteşte să furnizeze Nabucco 15 miliarde de metri cubi.
În acest an sau la începutul anului viitor ar trebui să se facă licitaţiile pentru construcţie şi să primească angajamentele din partea clienţilor, furnizorilor şi băncilor până la finele lui 2010. Trimisul SUA, Richard Morningstar, a mai declarat la Ankara că Rusia este liberă să participe la aprovizionarea gazoductului Nabucco, iar statele implicate în proiect trebuie s-o accepte ca partener.
Acţionarii consorţiului sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz,
Bulgarian Energy Holding, BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul ar urma să aibă 3.300 de kilometri, din care 2.000 pe teritoriul Turciei.
Citește pe Antena3.ro