x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nabucco se urneşte cu întârziere

Nabucco se urneşte cu întârziere

12 Iul 2009   •   00:00

Statele partenere Nabucco vor semna astăzi acordul interguvernamental pentru construcţia gazoductului, un pas necesar pentru începerea lucrărilor la conducta menită să aducă gaz caspic în Europa, ocolind Rusia.

Guvernul român s-a întâlnit duminică într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre Nabucco şi pentru a-l mandata pe premierul Emil Boc să semneze acordul interguvernamental, în locul preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit unor surse citate de Mediafax, intenţia iniţială era ca şeful statului să semnexe documentul, dar ulterior s-a decis ca mandatul să fie semnat de către şeful Executivului deoarece este vorba de un acord interguvernamental.

Preşedintele Băsescu a întrerupt vineri vizita la două şantiere de pe autostrada Bucureşti-Braşov motivând că au apărut probleme în acordul interguvernamental pentru Nabucco. Emil Boc a precizat sâmbătă la Brăila că a decis convocare şedinţei de Guvern "astfel încât luni, când voi fi prezent la Ankara, la semnarea contractului Nabucco, să avem un mandat actualizat al Guvernului". Adriean Videanu, ministrul Economiei preciza şi el că este necesară o modificare, astfel încât mandatul pentru semnarea acordului interguvernamental să fie transferat de la ministrul Economiei la premier.

RĂMĂŞIŢA CORTINEI DE FIER
"O dată cu acordul de la Ankara, cele mai multe probleme politice şi legislative vor fi limpezite din calea Nabucco", a spus Janos Koka, preşedintele comitetului parlamentar maghiar pentru Nabucco. Gazoductul va trebui să transporte anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din regiunea Mării Caspice şi va fi operaţional în 2014, a spus Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Iniţial era programat să furnizeze gaz în 2013. Conducta va diversifica sursele de gaze, UE bazându-se în acest moment pe Rusia pentru 25% din consumul anual.

"Monopolul rus al gazului este ultima rămăşiţă a Cortinei de Fier care s-a prăbuşit acum douăzeci de ani", a mai spus Koka. Turcia vrea să obţină anual între 400 şI 500 de milioane de euro din taxe de tranzit numai de la Nabucco, din moment ce 2.000 din cei 3.300 kilometri ai conductei tranzitează teritoriul său.

PRIORITATE EUROPEANĂ
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso se va deplasa în capitala Turciei pentru a accentua imortanţa gazoductului pentru Uniunea Europeană.
Transgaz, deţinută de stat, este reprezentanta României în proiect, alături de Botaş (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE (Germania).

Proiectul rus Nord Stream este cel mai avansat în acest moment, Paul Corcoran, directorul financiar al proiectului, precizând că primele livrări de gaz rus în Germania vor fi realizate în 2011. Nord Stream deja are contracte pentru 22 de miliarde de metri cubi de gaz din cele 55 de miliarde de metri cubi pe care trebuie să le transporte anual. Spre comparaţie, Nabucco nu are asigurate decât 8 miliarde de metri cubi de gaz promise de Azerbaidjan.

Cererea de gaze naturale a UE va fi cu 18% mai mare în 2020 faţă de 2006, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Nabucco trebuie să unească Erzurum din Turcia cu centrul de depozitare din Baumgartden, în Austria, unde Gazprom deţine 50%. Nord Stream trebuie să pompeze gaz de lângă Sankt Petersburg, din Rusia, până în Greifswald, Germania. Grupul franco-belgian GDF SUEZ este în discuţii pentru a intra în Nord Stream.

×
Subiecte în articol: economic nabucco