x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nabucco va aduce României 2,6 miliarde de metri cubi de gaz

Nabucco va aduce României 2,6 miliarde de metri cubi de gaz

14 Iul 2009   •   00:00

Gazoductul Nabucco va reduce importurile României la jumătate, după ce ţara noastră va putea importa din zona caspică 2,58 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unui comunicat transmis Burse de Transgaz.



"Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este completat de un acord tehnic prin care se prevede ca România va beneficia de o capacitate de 2,58 miliarde metri cubi de gaze anual, capacitate pe care dacă nu o va folosi în întregime, o va putea vinde", precizează Transgaz.

Cantitatea reprezintă 15% din consumul anual al României de circa 18 miliarde de metri cubi sau aproape jumătate din importurile de 6 miliarde de metri cubi. Principala problemă o constituie faptul că, până acum nu s-au găsit cantităţile de gaze care să alimenteze conducta.

Nabucco va avea o lungime de 3.300 de kilometri, din care 457 de kilometri vor fi construiţi pe teritoriul României, şi va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, plecând de la Erzurum (Turcia) şi ajungând până la Baumgarten (Austria).

Ieri a fost semnat acordul interguvernamental pentru Nabucco. Următoarele etape ale proiectului vizează atât finalizarea unor parteneriate, precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzând planificarea tehnică detaliată, cât şi evaluările privind impactul social şi de mediu. în paralel, consorţiul Nabucco va începe negocieri cu băncile şi va urmări comercializarea capacităţilor de trasport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este de opt miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020.

Construcţia gazoductului Nabucco este programată să înceapă în 2011, iar conducta ar putea deveni operaţională în 2014.

×
Subiecte în articol: economic metri miliarde nabucco