x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Navele Gărzii de Coastă, agenturate de o cramă 

Navele Gărzii de Coastă, agenturate de o cramă 

de Cristian Anton    |    27 Iun 2019   •   08:10
Navele Gărzii de Coastă, agenturate de o cramă 

Navele Gărzii de Coastă vor fi agenturate în viitoarele misiuni internaţionale de Midmar Star SRL, o mică firmă specializată în cultivarea cerealelor. Societatea care va avea în grijă navele Poliţiei de Frontieră Române produce chiar şi vinuri. Patronii firmei sunt asociaţi într-o altă afacere cu nume asemănător, Midmar Callatis SA, cu celebrul general Decebal Ilina, fostul şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei.

 

Garda de Coastă a atribuit pe 18 iunie un contract pentru „agenturarea navelor aparţinând Poliţiei de Frontieră Române pe durata deplasării şi desfăşurării misiunilor internaţionale”.

1.524.508 de euro este valoarea contractului

Misiunile se vor desfăşura în Marea Neagră şi Marea Mediterană, durata contractului este de 18 luni, iar finanţarea este asigurată de Agenţia Frontex a Uniunii Europene. Câştigătoare a fost desemnată Midmar Star SRL, din Valu lui Traian.

Trei hectare de vie

Midmar Star SRL este deţinută de Steluţa Bercea, are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor şi a raportat pentru anul 2018 afaceri de 2,6 milioane lei şi un profit net de 1,5 milioane lei, cu 10 angajaţi. Firma administrează şi Crama Gabai, din Valu lui Traian, care produce 20.000 de litri de vin pe an, de la cele trei hectare de vie pe care le deţine. Cei care au crama în grijă sunt Ion Preda şi Gabriel Bercea, care apar alături de Steluţa Bercea şi în producătorul de energie eoliană Midmar Callatis SA din Mangalia, intrată în insolvenţă din 2015. Acţionari majoritari în această firmă sunt Dorinel Mihai Mucea şi Decebal Ilina, cu câte 25%. Atrage atenţia aici Dorinel Mihai Mucea, fostul adjunct al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie condamnat în ianuarie 2015 la 4 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul privatizărilor strategice. De asemenea, Decebal Ilina este celebrul general fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare şi al Contraspionajului Militar, fost subsecretar de stat în MApN şi secretar de stat pentru Apărare în Ministerul Economiei. 

Vechi parteneri ai Gărzii de Coastă

Midmar Star SRL are experienţă în agenturarea navelor, deşi se ocupă de cultivarea cerealelor. „Firma face agenturarea de foarte mulţi ani pentru Garda de Coastă, contractul a fost câştigat pe SEAP, nu e nimic senzaţional aici. Dacă se ocupă de cereale, trebuie să aibă şi o componentă de logistică portuară, deci nu sunt complet în afara domeniului”, ne-a declarat Laurenţiu Mironescu, preşedintele Ligii Navale Române. 

 

×