Românii mănâncă prost şi contra tuturor normelor de nutriţie pe care le recomandă specialiştii. Pâinea, produsele de franzelărie şi cartoful sunt pe primele locuri în detrimentul legumelor şi fructelor care sunt foarte puţin utilizate, mai ales în familiile numeroase sau cu venituri mici. Şi consumul de carne şi preparate din carne este la un nivel scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate.
Fiecare român consumă, în medie, 8,38 kg de pâine sau de produse de franzelărie în fiecare lună. Patiseriile şi franzelăriile sunt de bază pentru toate categoriile de gospodării, potrivit unei cercetări realizată de Institutul Naţional de Statistică, dată publicităţii ieri. Şi cartoful este un aliment care se utilizează în cantităţi relativ mari în toate categoriile de gospodării, respectiv 3,20 kg. lunar. Cercetarea mai relevă că mâncăm prea puţină carne şi preparate din carne, circa 4,49 kg/persoană lunar.
Lapte şi brânzeturi
Un român bea, în medie, 5,76 litri de lapte pe lună, cu variaţii între diferitele categorii sociale şi vârste. De exemplu, un pensionar consumă, în medie, 6,04 litri, iar un şomer numai 4,77 litri lunar. Şi consumul de brânzeturi şi smântână are caracteristici similare cu cel de lapte. El este mai ridicat în gospodăriile de pensionari (1,39 kg/persoană) şi mai scăzut în cele de şomeri (0,96 kg/persoană). Nivelul utilizării brânzeturilor este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai mare înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (1,86 kg/persoană).
Fructe, prea puţine
Consumul de fructe este scăzut, pe ansamblul gospodăriilor. Anul trecut românii au mâncat, în medie, 3,69 kg/persoană lunar. Cei cu venituri mari, mănâncă lunar 5,07 kg/persoană, iar cei cu bani mai puţini numai 2,11 kg/persoană. Nici la legume nu stăm prea bine, consumul mediu lunar fiind de 7,55 kg/persoană (incluzând şi conservele), în scădere faţă de anul anterior cu 0,17 kg/persoană.