x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocieri - Muncitori chinezi in Romănia

Negocieri - Muncitori chinezi in Romănia

de Catalin Pruteanu    |    03 Noi 2007   •   00:00

Autorităţile romăne pregătesc un acord cu cele chineze pentru aducerea de forţă de muncă din China, susţine Valentin Mocanu, secretarul general al CNSLR-Frăţia.

Mocanu ne-a declarat că nu se cunoaşte incă numărul chinezilor care ar urma să fie aduşi la noi in ţară pentru a face faţă deficitului de forţă de muncă din anumite domenii, dar este vorba de femei. Pe de altă parte, Adriana Stoinea, şef serviciu in Direcţia Relaţii Externe şi Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) ne-a declarat că intre Romănia şi Republica Chineză sunt doar discuţii la nivel de intenţie, iniţiativa pornind din partea chinezilor. "Există numai o intenţie din partea părţii chineze pentru aducerea de muncitori. Nu s-a pus incă problema incheierii unui acord", susţine Adriana Stoinea.

PRECEDENT. La jumătatea anului trecut, un patron italian din Bacău a adus căteva sute de chinezoaice pentru a lucra in fabrica proprie de confecţii, din cauza crizei de forţă de muncă din zonă, dar şi a salariilor mai mici pe care le acceptă muncitorii chinezi.

După o jumătate de an insă, chinezoaicele de la Bacău au intrat in grevă, cerănd să le fie majorate salariile de la 350 la 700 de dolari pe lună. Conflictul a ajuns la apogeu atunci cănd căteva chinezoaice l-au atacat pe directorul general al firmei de confecţii cu furculiţe şi linguri. O parte din chinezoaicele de la Bacău s-a intors in ţara de origine, patronul umplănd posturile libere cu alte muncitoare aduse din China.

×
Subiecte în articol: economic