x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocierile cu FMI, pe punctul de finalizare

Negocierile cu FMI, pe punctul de finalizare

de Daniela Ivan    |    Elena Stan    |    01 Feb 2011   •   16:20
Negocierile cu FMI, pe punctul de finalizare
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

149443-dragosstoica-20100330132724002.jpgScrisoarea de intenţie pentru noul acord cu FMI va fi elaborată până la sfârşitul săptămânii, a declarat re­pre­zentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Asta arată că negocierile sunt aproape de a fi finalizate.

Eficientizarea companiilor cu pier­­deri va fi cheia noului acord. „Cred că problemele legate de modul de eficientizare a companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Ministerului Economiei vor fi o bună componentă a acestei scri­sori”, a declarat Tănăsescu. El a mai adăugat că procesul de restructurare al acestor companii va fi lung. „Nu va fi un proces de o zi, de o săp­tă­mână sau o lună, ci un proces care se va de­rula pe ani de zile. În funcţie de componenta programului de eficien­ti­zare pe care companiile o vor pre­zenta se vor stabili ţinte foarte bine de­terminate, care să fie duse la în­de­pli­nire pe parcursul programului”, a adăugat Tănăsescu. Vizita delegaţiei FMI se va încheia la 8 februarie.

Restructurarea companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se va întinde pe o perioadă de minimum doi ani, urmând să beneficieze de sprijinul statului în anii următori doar companiile care vor fi reformate, a de­cla­rat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, la finalul discuţiilor cu re­pre­­zentanţii FMI. Ministrul a precizat că reprezentaţii FMI s-au arătat interesaţi de modul în care decurge absorbţia fondurilor europene şi mulţumiţi de ritmul de absorbţie din ultimele cinci luni.

FMI cere României să liberalizeze preţurile reglementate la gaze naturale şi energie electrică şi să prezinte noi formule de calcul a preţurilor. „Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul, că sunt pro­bleme”, a declarat Ariton după două ore de discuţii cu reprezentanţii FMI. El a adăugat că liberalizarea pre­ţu­ri­lor reglementate nu înseamnă nea­pă­rat creşterea tarifelor plătite de populaţie. România s-a angajat la libera­li­za­rea preţurilor la gaze o dată cu ade­ra­rea la UE din 2007. Preţul pro­duc­ţiei autohtone este de 165 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce gazele de import vin la preţuri duble. Cum ponderea producţiei în preţul final este undeva la 60%, restul costituind-o transportul, distribuţia şi înmagazi­narea, ar rezulta ca preţul gazelor să crească cu 30%-50% în funcţie de preţul la care trebuie aliniat, cel me­diu european sau cel de import. În România aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la pre­ţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de Petrom şi Romgaz au preţuri de producţie „reco­mandate” de ANRE.

×