x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi reguli pentru asigurătorii instabili

Noi reguli pentru asigurătorii instabili

de Adrian Stoica    |    28 Oct 2015   •   11:06
Noi reguli pentru asigurătorii instabili

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi va înăspri controlul asupra societăţilor de asigurare, iar în cazul în care situ¬aţia o impune va prelua atribuţiile acţionariatului şi ale conducerii executive, potrivit Legii privind redresarea şi rezoluţia în asigurări, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Prevederile noii legi, care a fost intens solicitată de către ASF, se vor aplica în faza de prefaliment, astfel încât să se evite, pe viitor, situaţii precum cea de la Astra Asigurări. Pentru aceasta, Autoritatea de Supra¬veghere va putea prelua, prin¬tr-o instituţie-punte, conducerea societăţilor pe care le consideră instabile, va putea cere vânzarea companiei sau separarea activelor ei pentru a o face atractivă în vederea unei even¬tuale vânzări ulteriore. Legea prevede că în luarea acestor decizii ASF îi va consulta pe angajaţii companiei de asigurări doar dacă este cazul. Potrivit procedurii rezoluţiei (procedura care urmează să se declanşeze în situaţia în care nu există perspective rezonabile ca starea de dificultate majoră a asigu¬ rătorului să poată fi înlăturată într-o perioadă rezonabilă prin măsuri alternative din partea sectorului privat sau prin măsuri de supraveghere), acţionarii asigurătorului vor fi primii care suportă pierderile, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la ajungerea în această stare vor fi trase la răspundere, potrivit legii civile sau penale.
Instituția-punte este constituită prin transferul total sau parţial de acţiuni sau de alte instrumente de proprietate emise de asigurătorul supus rezoluţiei şi/sau prin transferul total sau parţial de active, drepturi sau obligaţii ale acestuia
 

×