x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul pregătește noi taxe și scumpiri pentru români

Guvernul pregătește noi taxe și scumpiri pentru români

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2024   •   13:30
Guvernul pregătește noi taxe și scumpiri pentru români

După cheltuielile bugetare din ultima perioadă, Guvernul trebuie să facă reformă fiscală, care îi va împovăra și mai mult pe români.

Comisia Europeană a recomandat României să taie cheltuielile bugetare.

Acestea au crescut, ca urmare a majorării salariilor de la stat și a pensiilor, a cotei reduse de TVA la alimente și medicamente, a facilităților fiscale din industria alimentară, agricultură, IT și contrucții. Facilitățile fiscale ar putea fi eliminate.

Impozitul pe venit ar putea să crească de la 10 la 16%, potrivit surselor observatornews.ro., cu posibilitatea acordării anumitor deduceri pentru servicii de sănătate şi pentru persoanele cu venituri mici. Este un scenariu luat în calcul în acest moment de Guvern. 

Tototdată, premierul Marcel Ciolacu a spus că şi-ar dori să fie introdusă impozitarea progresivă.

De asemenea, TVA-ul ar putea crește de la 19% la 22%, ceea ar duce la scumpiri în lanț. 

"Va fi o reformă fiscală care are ca şi an fiscal. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse  mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 şi ceva de ani când nimeni nu a făcut-o. În afară de bază, avem 12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu şi momentan avem încasările pe care le-am aşteptat.

Cu adevărat, am încurajat foarte mult investiţiile şi de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să ne menţinem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe.

Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% şi era asumat în jur de 5,7 şi am închis cu 5,6, 5,5%. Am scos anumite excepţii. Am văzut şi eu nişte ştiri foarte frumoase.

Vă spun un singur lucru, pe mine ca prim-ministru s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA şi am refuzat acest lucru, pentru că este total incorect, iarăşi cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. Nu este corect", a explicat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că "sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente". "Asta ar duce la o creştere a inflaţiei. Când ai ajuns cu inflaţia în jur de 1% poţi să te gândeşti la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă, dar acolo de obicei se acţionează în alte zone, ca să ţinem", a completat Ciolacu. Liderul PSD a reamintit despre depăşirea unui miliarde de euro lunar în cheltuielile pe sănătate, lucru care nu s-a întâmplat niciodată până acum.

El a mai vorbit de digitalizarea Casei de Sănătate, acţiune care va duce la ţinerea anumitor cheltuieli sub control.

"Momentan, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depăşit un miliarde de euro lunar. Nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta şi ştiţi la fel de bine ca şi mine că sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare pentru infrastructura spitalicească. Aici o să reorganizăm şi am şi făcut deja achiziţii centralizate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a întregului sistem de sănătate. Dăm înainte cu digitalizarea Casei de Sănătate, lucru care ne va duce la anumite cheltuieli sub control. Cumva şi să le anticipăm mult mai bine. Părerea mea că, în primul rând, eu Guvern şi eu stat român, pe care îl reprezint acum din funcţia de prim-ministru, trebuie să îmi fac eu întâi treaba până la a vorbi de noi taxe", a conchis Marcel Ciolacu.

×
Subiecte în articol: scumpiri taxe impozite scumpiri