x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nokia a avut pierderi de 929 milioane euro în primul trimestru

Nokia a avut pierderi de 929 milioane euro în primul trimestru

19 Apr 2012   •   11:06

Grupul finlandez Nokia a raportat o pierdere de 929 milioane euro pentru primul trimestru, fata de un profit net de 344 milioane euro in urma cu un an, rezultatul negativ fiind puternic influentat de costurile de restructurare, inclusiv la producatorul de echipamente telecom Nokia Siemens Networks.

Nokia a inregistrat costuri exceptionale de 1,1 miliarde de euro pentru primele trei luni.

Grupul a raportat o pierdere operationala de 1,34 miliarde de euro, fata de 439 milioane de euro profit in perioada similara a anului anterior. Analistii consultati de Bloomberg anticipau o pierdere de 312,6 milioane de euro pentru primul trimestru din acest an. Vanzarile au scazut cu 29%, la 7,35 miliarde de euro, minimul a aproape sapte ani, se arata intr-un cominicat al producatorului de telefoane mobile.

Directorul general, Stephen Elop, la mai mult de un an de la adoptarea softului Windows Phone al Microsoft pentru smartphone-urile Nokia, are dificultati in a opri declinul vanzarilor pe pietele emergente si scaderea marjelor. Elop a promis saptamana trecuta masuri structurale "semnificative", inclusiv posibile vanzari de active, pentru a supravietui concurentei cu Apple sau producatorii chinezi, precum ZTE.

"Ma intreb cine ar cumpara (actiuni, n.r.) Nokia chiar si la nivelul actual. Toata lumea are marje mai bune ca Nokia", a afirmat Leon Cappaert, manager cu active de 400 de milioane de euro sub adiministrare la KBC Asset Management.

Actiunile Nokia au pierdut circa 20% din valoare doar in ultima saptamana, dupa ce Nokia a anuntat la 11 aprilie ca principala divizie a grupului, cea de telefoane mobile, a generat pierderi in primul trimestru si va evolua similar si in actualul interval.

La un moment dat cel mai mare producator de telefoane mobile, capitalizarea Nokia a scazut cu circa 70 de miliarde de euro de cand Apple a lansat iPhone in 2007.

In primul trimestru din acest an, livrarile de telefoane mobile au scazut cu 24%, la 83 milioane de unitati, minimul ultimilor sase ani.

Nokia a vandut circa doua milioane de smarphone-uri din seria Lumia, functionand cu Windows Phone, insa afacerile cu telefoane ieftine nu au reusit sa acopere tranzitia catre smarphone-uri, intrucat rivalii au introdus modele la preturi si mai reduse pe piete precum India si China.

Directorul general al Nokia a anuntat desfiintarea a peste 10.000 de locuri de munca de la inceperea colaborarii cu Microsoft. (Mediafax)

×