x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nomura: China prezintă simptomele unei crize financiare de proporţii. Se adeveresc profeţiile lui Roubini?

Nomura: China prezintă simptomele unei crize financiare de proporţii. Se adeveresc profeţiile lui Roubini?

de Daniel Ionaşcu    |    18 Mar 2013   •   16:56
Nomura: China prezintă simptomele unei crize financiare de proporţii. Se adeveresc profeţiile lui Roubini?

 Economia Chinei prezintă aceleaşi simptome de criză care au declanşat colapsul din sectorul financiar în 2008, avertizează analiştii băncii japoneze Nomura într-un raport.
Acumularea rapidă a datoriilor, declinul creşterii economice potenţiale şi preţurile mari ale proprietăţilor imobiliare sunt trei semne de îngrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analiştii Zhiwei Zhang şi Wendy Chen. Menţinerea unei politici monetare relaxate în China în acest an va creşte posibilitatea unei crize financiare în 2014, întrucât poate alimenta inflaţia şi îndatorarea.

Bula imobiliară chineză
Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 7,8%, cel mai lent ritm din 13 ani, în timp ce pentru acest an, guvernul ţinteşte 7,5%. Creşterea foarte rapidă a preţurilor imobiliare este ultimul semn, întrucât avansul foarte puternic al preţurilor a precedat în general crizele bancare. Potrivit datelor oficiale, preţurile locuinţelor au crescut cu 113% între 2004 şi 2012 în marile oraşe din China. ホn comparaţie, indicele Case-Shiller al pieţei imobiliare din SUA a urcat cu 84% între 2001 şi 2006.

Avertizări de la "Dr. Doom"
Acesta este ultimul avertisment dintr-un noian despre economia Chinei. Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom" pentru faptul că a prezis criza din 2006, anunţa încă din 2011 că economia Chinei se află pe o pantă descendentă. Profetul crizei prevedea atunci o prăbuşire dură în China din cauza investiţiilor făcute de stat pentru a evita criza din 2008. Roubini spunea că acestea se vor dovedi neprofitabile. El a mai spus că băncile chineze au acordat împrumuturi în valoare de trilioane de dolari şi că o treime vor deveni neperformante. Anul trecut Roubini a revenit şi a spus că "2013 va fi anul furtunii perfecte".

×
Subiecte în articol: China criza financiara