Norma 20 a Bancii Nationale, prin care se urmareste limitarea creditarii, nu este inca aplicata de banci, desi a intrat in vigoare de la 23 octombrie. Institutiile finantatoare nu stiu exact care sunt comisioanele ce trebuie incluse in angajamentele lunare ale clientului.
"Daca trebuie luate in calcul, pe langa principalul si dobanda unui credit, si toate comisioanele aferente acestuia, atunci BNR trebuie sa ne spuna exact, punctual, care sunt aceste comisioane", a declarat Rozaura Stanescu, director in BRD. Ea a adaugat ca, pe de o parte, exista o lege data de protectia consumatorului in care se spune ce comisioane sunt incluse in DAE, iar, pe de alta parte, exista norma BNR care nu face nici o referire la DAE, insa stipuleaza ca trebuie luate in consideratie toate comisioanele. Analistii de credite de la mai multe banci se intreaba daca costul asigurarii de viata sau daca taxa pentru analiza unui dosar care se plateste o singura data trebuie luate in calcul atunci cand se calculeaza angajamentele clientului. "De ce sa iau in calculul ratelor un cost pe care clientul l-a platit deja?", a intrebat Anton Oana de la Emporiki Bank. LAMURIRI. Asaltat de intrebari, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR (foto), a admis ca institutia va emite norme de aplicare a noilor reglementari privind acordarea creditelor, in care va preciza costurile ce trebuie luate in calcul pentru analiza bonitatii solicitantilor de finantari. "Inteleg ca la normele de aplicare ale Normei 20 va fi nevoie de unele precizari", a spus Vasilescu. Norma stabileste ca angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului.
VALUTELE EXOTICE FAULTEAZA NORMELE
|
O parte din banci a gasit deja gaselnita prin care Norma 20 poate fi evitata. "Exista banci care vor fi putin afectate de aceasta norma, valutele exotice, yenii japonezi si francii elevetieni sunt o solutie", a declarat Adrian Chira, director la HVB Tiriac. El a explicat ca aceste imprumuturi au dobanda mica si deci costuri mai scazute, insa clientul este expus la un risc valutar mai mare. Din cauza ca in Romania tranzactiile nu se fac in yeni sau in franci elvetieni, costul creditului este de fapt mai mare cu 5%, ca urmare a schimbului valutar. Insa acest cost scapa Bancii Nationale. Astfel, clientii vor putea lua bani mai multi, iar bancile vor da mai multe credite.
|
Citește pe Antena3.ro