x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua facturare arde buzunarul

Noua facturare arde buzunarul

09 Aug 2008   •   00:00
Noua facturare arde buzunarul
Sursa foto: Peter Endig/

GAZE ● Românii reclamă că facturile au crescut
Facturarea gazelor naturale în unităţi energetice, începută de la 1 iulie, creşte sumele de plătit în proporţii care ajung de pînă la 10 ori faţă de modelul anterior.



GAZE ● Românii reclamă că facturile au crescut
Facturarea gazelor naturale în unităţi energetice, începută de la 1 iulie, creşte sumele de plătit în proporţii care ajung de pînă la 10 ori faţă de modelul anterior.

Nici nu s-a terminat bine luna iulie, cea în care s-a început facturarea gazelor în kWh, că deja românii au început să fie nemulţumiţi. "Primind factura pe luna iulie am constatat că practic în această lună preţul la gazul consumat a crescut de circa 10 ori faţă de cel din luna iunie. Imediat am făcut o reclamaţie pornind de la un calcul simplu şi am trimis-o la Distrigaz Sud", ne-a declarat Florian Cristescu, pensionar din Bucureşti. El a completat că locuieşte într-o casă cu două camere, baie şi bucătărie, iar încălzirea o face pe gaze. "O dată cu scumpirea gazelor cu 12,5% anunţată şi comentată, m-am aşteptat să fie mai mare, avînd în vedere că se aplică din aceeaşi lună cu o nouă tarifare «în folosul consumatorului», adică să nu fie păcălit de variaţia puterii calorice a gazului metan, generată de furnizor, intenţionat sau neintenţionat, cum se făcea pe vremea lui Ceauşescu, cînd pentru a avea presiune la gaze se băga aer comprimat", spune pensionarul.

ÎNZECIT. Cum facturile ce au sosit recent arată diferenţe disproporţionate, Cristescu a înaintat o plîngere către Distrigaz Sud. "Pe luna iunie 2008, conform facturii primite, am consumat 26 de metri cubi şi am plătit 30,62 RON (TVA inclus). Deci am plătit 30,62 RON/26 mc = 1,1769 RON/mc (TVA inclus). După scumpirea gazelor cu 12,5% şi aplicarea noului sistem de facturare, în luna iulie am consumat 5 metri cubi, urmînd să plătesc 58,55 RON (TVA inclus). Deci voi plăti 58,55 RON/5 mc = 11.71 RON/mc (TVA inclus)", precizează Florian Cristescu în plîngere. El reclamă că puterea calorică a gazului metan nu a crescut de zece ori, fiind practic aceeaşi. Conform estimării sale, acest fapt ar însemna ca iarna, cînd consumă lunar 400 de metri cubi pentru încălzirea locuinţei, ar trebui să plătească peste 4.000 de lei pe lună, adică 40 de milioane de lei vechi. Pe lună.

PASARE.
Deşi în urmă cu o lună oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) spuneau că în cazul în care noul model de facturare va crea probleme consumatorilor casnici, şi că ANRE va fi un arbitru între aceştia şi distribuitori, acum Autoritatea îi trimite pe clienţii nemulţumiţi tot la firma cu care au deja conflict pe motiv de factură. "Asemenea cazuri (ca al pensionarului Cristescu – n.r.) ar trebui să fie remediate de Distrigaz Sud prin stornare, recalculare etc., dar trebuie să fie analizate punctual. Drumul normal de parcurs în momentul în care există nelămuriri în legătură cu factura presupune ca persoana respectivă să se adreseze întîi furnizorului pentru o rezolvare amiabilă a situaţiei. În cazul în care nu primeşte un răspuns satisfăcător, următorul pas este sa se adreseze ANRE", ne-a precizat Agatha Peptea, director al Direcţiei Preţuri, Tarife Reglementate din cadrul ANRE. Surse din cadrul Autorităţii ne-au declarat că sesizările depuse deja pînă acum au fost redirecţionate către furnizori cerîndu-se dovada puterii calorifice. "Ne aşteptăm ca în perioada următoare să vină un val de plîngeri legate de facturi pentru că unele sînt jumătate pe luna iunie şi jumătate pe luna iulie", au spus sursele.

Calitatea nu se poate verifica practic

Noul model de facturare a consumului la gaze a fost introdus de la 1 iulie 2008, după ce iniţial termenul de introducere era 1 ianuarie. Deoarece facturarea în unităţi energetice introduce în calcul calitatea gazului folosit, cu cît acesta este mai slab sau amestecat cu aer comprimat, cu atît se va plăti mai mult la factură. Fiecare român poate să-şi verifice factura la gaze naturale, energia fiind obţinută din volumul măsurat înmulţit cu puterea calorifică superioară din aria fiecăruia. Aceasta se poate obţine de pe site-urile furnizorilor sau de pe cel al Autorităţii, www.anre.ro. Dar aceasta este numai cea din acte, în practică numai Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, le ştie. La nivel naţional Transgaz a stabilit 314 zone unde calitatea gazelor se consideră omogenă şi constantă. Conform autorităţilor, la consumuri echivalente, nu ar trebui să existe variaţii mai mari de 2% între facturi. Începînd cu 1 iulie, preţul gazelor naturale a fost majorat cu 12,5%.

×
Subiecte în articol: luna economic gazelor iulie