x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua tendință a băncilor centrale. Repatrierea rezervelor de aur

Noua tendință a băncilor centrale. Repatrierea rezervelor de aur

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2023   •   23:15
Noua tendință a băncilor centrale. Repatrierea rezervelor de aur

Tot mai multe state au început să-și repatrieze rezervele de aur după sancțiunile economice dure impuse Rusiei de statele occidentale, arată un sondaj Ivesco, citat de Reuters.

Astfel că rezervele din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 300 de miliarde de dolari  , care reprezintă circa jumătate dintre rezervele în aur și valută ale țării, au fost confiscate după invazia din Ucraina. Acest lucru a stârnit îngrijorare și este  considerat un precedent periculos. 

"Aveam aurul depozitat la Londra...dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă", spune un oficial al unei băncii centrale, sub protecția anonimatului. 

Fluctuațiile de pe piețele financiare au produs pierderi fondurilor suverane care își schimbă acum strategia. Managerii cred că inflația va fi mai mare în acest deceniu față de cel anterior iar problemele geopolitice vor continua. 

Sunt preferate acum aurul și obligațiunile de pe piețele emergente. Prin urmare, 60% dintre participanții la cercetare se îndreaptă spre aur iar 68% vor să-și păstreze rezervele în țară. 

Totodată, 7% dintre participanți sunt de părere că avansul datoriei externe a SUA va avea un impact negativ asupra dolarului. 
Circa 80% dintre cele 142 de instituţii intervievate cred că tensiunile geopolitice reprezintă cel mai mare risc în următorul deceniu, iar 83% spun că inflaţia se va menține ridicată în următorul an. 

De asemenea, India a devenit mai atractivă pentru investițiile occidentale, în detrimentul Chinei, pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a alianței cu Rusia și a tensiunilor cu SUA. Marea Britanie și Italia au devenit și ele mai puțin dorite iar sectorul imobiliar este în scădere. 

Analiza a fost realizată asupra a 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiții și 57 de bănci centrale. 

 

×
Subiecte în articol: aur repatriere banci centrale