x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul acord şterge din datoria Greciei 107 miliarde de euro

Noul acord şterge din datoria Greciei 107 miliarde de euro

21 Feb 2012   •   05:52
Noul acord şterge din datoria Greciei 107 miliarde de euro

Acordul negociat intre Grecia si bancile sale prevede o reducere de 53,5 la suta din valoarea initiala a obligatiunilor pe care acestea le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunta un comunicat al comitetului creditorilor privati ai Greciei, citat de AFP.

Creditorii privati au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii initiale a obligatiunilor grecesti pe care le detin, peste obiectivul final care prevedea o stergere de 50%. Pierderile reale care vor fi inregistrate in conturile creditorilor privati vor fi mai mari de 70%.

Citeste si Premierul elen, "foarte satisfacut" de faptul ca bancile vor sterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei

Concret, pentru fiecare obligatiune greceasca pe care o detine, creditorii privati vor primi noi titluri grecesti pentru 31,5% din valoarea initiala, la care se vor adauga noi titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (EFSF) pentru 15% din valoarea initiala, iar 53,5% din valoarea initiala a obligatiunilor grecesti va fi pierduta.


De asemenea, noile obligatiuni grecesti vor avea mai multe maturitati, de la 11 la 30 de ani, cu o dobanda care va evolua in timp. In primii trei ani dobanda anuala va fi de 2%, apoi in urmatorii cinci ani va fi de 3% si ulterior pana la 30 de ani dobanda va fi de 4,3%. In medie, dobanda propusa creditorilor privati va fi de 3,65% pe an, mai mica fata de dobanda de care beneficiau pana acum. In plus, creditorilor privati li se vor propune titluri suplimentare al caror randament va fi indexat in functie de cresterea Greciei, ceea ce le va oferi un surplus de venituri faca economia greaca isi revina mai repede decat se preconizeaza.

Comitetul creditorilor privati, reprezentati la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de Jean Lemierre, consiler la BNP Paribas, a avertizat insa ca documentul finalizat marti dimineata trebuie aprobat de ansamblul membrilor sai sai. Reusita operatiunii de stergere partiala a datoriilor Greciei depinde de raspunsul concret al bancilor, companiilor de asigurari si fondurilor de investitii la oferta propusa. Daca Grecia sau partenerii europeni vor considera la final ca rezultatul este insuficient ei isi pot retrage oferta.

×