x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul Cod de procedură fiscală, plin de contradicţii. Avantaje fiscale, anulate

Noul Cod de procedură fiscală, plin de contradicţii. Avantaje fiscale, anulate

de Alina Botezatu    |    05 Apr 2015   •   22:36
Noul Cod de procedură fiscală, plin de contradicţii. Avantaje fiscale, anulate

În Noul Cod de procedură fiscală scrie că prevederile neclare din domeniu pot fi interpretate în favoarea contribuabilului. Consultanţii fiscali spun că această facilitate este anulată de alte articole din acelaşi act normativ. 

Gabriel Biriş, avocat de drept fiscal, menţionează că în Noul Cod de procedură fiscală principiul “in dubio contra fiscum” - legea neclară se interpretează în favoarea contribuabilului, a fost introdus în aşa fel încât să nu poate fi aplicat. Lucian Tănase, avocat la Radu şi Asociaţii, subliniază că aplicarea acestui principiu a fost limitată, fiind instituită ca ultimă regulă de interpretare. Mai precis, înaintea acestei reglementări, sunt alte patru alineate care îl fac pe acesta inutil.

O altă problemă care apare în Codul de procedură este că Fiscul atacă secretul bancar obligând băncile să comunice zilnic informaţii referitoare la operaţiile din conturile bancare ale clienţilor de peste 5.000 de euro. Şi acum băncile fac aceste comunicări, însă lunar. Consultanţii fiscali propun eliminarea din proiect a acestei obligaţii care nu afectează numai băncile, ci şi avocaților, contabililor, auditorilor, agenţii imobiliari, notarilor care vor fi obligaţi să se îngroape în hârţoage. Acest proiect a intrat în dezbatere în Parlament, alături de Noul Cod fiscal, la 1 aprilie, în Senat, şi ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Ce trebuie eliminat din proiect:

• penalitatea de nedeclarare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale, de 0,06%/zi din suma datorată şi nedeclarată, dar nu mai mult de 100.000 de lei;
• extinderea termenului de soluţionare a cererilor contribuabilului;
• extinderea artificială a cazurilor în care se poate declara inactivitatea contribuabililor;
• imposibilitatea de recuperare a creanţelor plătite în plus, pentru cele cu reţinere la sursă, dacă plătitorul a intrat în insolvenţă.
• introducerea unui termen maxim în care inspecţia fiscală să fie suspendată indiferent de cauzele acesteia;

×