x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Noul jaf naţional: vânzarea resurselor energetice”. Sindicaliştii din energie au pichetat Ministerul Economiei

"Noul jaf naţional: vânzarea resurselor energetice”. Sindicaliştii din energie au pichetat Ministerul Economiei

de Petru Zoltan    |    04 Apr 2012   •   12:34
"Noul jaf naţional: vânzarea resurselor energetice”. Sindicaliştii din energie au pichetat Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a fost pichetat ieri de 300 de angajati din toata tara ai companiei Hidroelectrica, care au protestat impotriva privatizarii companiei de stat si a reprezentantilor FMI in Romania.

Fondul Monetar International, reprezentat in Romania de Jeffrey Franks, cel care nu a ratat ocazia de a se afisa la o petrecere organizata la Busteni pe banii statului, a solicitat Guvernului Romaniei sa privatizeze 51% din compania de stat Hidroelectrica.

"Jeffrey Franks a cerut direct listare de 51% pentru a atrage investitii. Asa ca in aceste conditii nu suntem de acord nici cu 10%", a declarat Decebal Sulea, presedintele Hidrosind.

Ministerul Economiei a publicat la sfarsitul lui noiembrie, proiectele de hotarare pentru aprobarea strategiilor de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica prin metode specifice pietei de capital. Sindicalistii sunt ingrijorati ca in aceste conditii actiunile Hidroelectrica vor fi subevaluate, mai ales ca societatea se afla in forta majora din cauza secetei, si nu produce indeajuns energie pentru contractele avute.

Presedintele Hidrosind, Decebal Sulea a declarat ca: "guvernantii vor sa privatizeze Hidroelectrica si sa implementeze un management privat. Pai daca privatizam si apa cu ce mai ramanem. Aceiasi strategie au aplicat-o si in privatizarea Petrom'

In timp ce Jeffrey Franks are constiinta curata, angajatii Hidroelectrica scandeaza: "Apa de o mai scumpiti, noi vom devein faliti',"Hotii!, Hotii!' sau "Apa e a tuturor, lasati apa la popor', "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Nu distrugeti Hidroelectrica".

Sindicalistii acuza si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), care face jocurile pietei mai mult decat controlul acesteia. "ANRE a marit cosul pentru populatie de la 4,1 TWh la 5,1 TWh cu intentia de a scoate 1 TWh din energia nucleara, pe care s-o livreze catre ArcelorMittal", a mai spus Sulea.

Protestatarii au mai adaugat ca pretul energiei hidro recunoscut de ANRE este de 80-85 lei/MWh, foarte mic fata de costurile reale de 120 lei lei/MWh. Din aceasta cauza inclusiv conducerea Hidroelectrica ar fi luat decizia de a ataca in justitie decizia ANRE care obliga compania sa livreze pentru cosul reglementat.

Salariatii au venit si cu mai multe exemple de management defectuos. "Cine a platit ecluza de la Portile de Fier? Hidroelectrica, desi nu e a noastra. Cine o detine? Statul, care trebuie sa ne dea inapoi 50 de milioane de euro. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru centrala de pompaj de la Tarnita, in valoare de 50 de milioane de euro ar trebui sa fie realizat tot de catre Hidroelectrica. "De ce sa dam noi bani pentru studiu, cand Tarnita e conceputa pentru reglajul sistemului energetic? Sa il plateasca Transelectrica (operatorul de transport care se ocupa de echilibrarea sistemului- nr) sau cei cu eolienele, pentru ca ei induc dezechilibre in sistem", a cerut seful Hidrosind.

Salariatii mai considera si viitorul management privat drept o gogorita, in conditiile in care noul consiliu de administratie si noul director general vor fi votati de actualul consiliu, prin ordin de ministru. Asta nu da nicio garantie ca noii executivi nu vor raspunde in continuare la comenzi politice.

×