Noul ROBOR, şi pentru creditele în derulare
Comisia economică din Senat a adoptat marţi două amendamente importante la proiectul Legii 19/2019, care modifică OUG 114/2018. Unul vizează calcularea ratelor în funcţie de noul indice ROBOR şi pentru contractele aflate în derulare, iar celălalt stabileşte ca o parte din fondurile încasate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie să fie folosite pentru extinderea reţelelor de gaze, îndeosebi în zona rurală.
Instituţiile de credit, bancare sau nebancare, trebuie să aplice în termen de 60 de zile noul ROBOR şi contractelor aflate în derulare la 2 mai 2019, nu doar celor încheiate după această dată, aşa cum prevede în prezent OUG 114/2019. Dacă termenul va fi depăşit, din vina creditorului, se va suspenda plata ratelor până când banca va efectua modificările, la solicitarea consumatorului. Debitorul nu va plăti penalităţi pentru această întârziere care nu le este datorată. Reprezentanţii instituţiilor de credit susţin că noul mod de calcul ROBOR nu garantează şi rate mai mici la bancă.
„Este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile pentru că, până la urmă, pe român îl interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacţii a fost între 0,3-3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa”, senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice.
Reţele de gaze la sate, din cei 2%
Cel de-al doilea amendament prevede ca excedentul bugetar rămas după scăderea cheltuielilor administrative ale ANRE provenit din veniturile reprezentând sumele încasate din taxa de 2% percepută de la titularii de licenţă din domeniul energiei va fi folosit exclusiv pentru finanţarea proiectelor pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale în acele regiuni ale ţării unde nu există reţele de gaze dar există cerere pentru acestea. În România, peste 60% din populaţia din zona rurală nu are acces la gaze şi în ultimii 30 de ani n-au avut nici acces la fonduri pentru dezvoltarea acestor reţele.

Ştiri din .ro
- Finalizarea procesului grupării Boncu, blocată de a cincea cerere de recuzare de când a început procesul UPDATE ”Perlele” de la final și când se dă sentința Pressalert.ro
- Fostul director de la Piețe SA, anchetat într-un dosar de șantajare a editorului șef al Pressalert.ro și a directorului general al deBanat.ro UPDATE Ioan Nasleu a fost reținut Pressalert.ro
Șefa TVR cere Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați sunt insuficienți
Firma ta are generator electric? Iată de ce este important

Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă
Licitații pentru modernizarea căii ferate București - Craiova
România, pe ultimele locuri în UE la protecția socială în 2019
Legea chiriașului. Care sunt drepturile chiriașilor și ce obligații are proprietarul locuinței

În ce își pot investi românii economiile în luna martie
BCR raportează un profit cu peste 37% mai mare în 2020
Economia reală, încurajată de măsurile fiscale ale guvernelor europene
Hobby transformat într-un business… fără zahăr
