x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul "vice" al BNR: contracte cu statul şi falimente

Noul "vice" al BNR: contracte cu statul şi falimente

de Cristian Anton    |    22 Mai 2017   •   12:30
Noul "vice" al BNR: contracte cu statul şi falimente
Sursa foto: DIANA OROS

Noul viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), Eugen Nicolăescu, nu are nici o pregătire în finanţe-bănci, dar consideră că experienţa sa de parlamentar îl va ajuta să contribuie la îmbunătăţirea activităţii băncii centrale. Deputatul liberal a fost de două ori ministru al Sănătăţii, iar firmele sale de contabilitate s-au umplut de bani din contracte cu statul. Şi-a prăpădit însă afacerile, iar acum se pregăteşte să ducă BNR pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres.

 

În 2012, Eugen Nicolăescu a dizolvat Team Audit Financiar SRL, firmă de contabilitate înfiinţată în anul 2001. În ultimul an de funcţionare, societatea raportase afaceri de 100.000 lei şi pierderi de 30.000 lei, cu doi angajaţi. Actualul viceguvernator BNR a fost asociat aici cu soţia sa, Constanţa Nicolăescu, Gina Voinea (prezenţă constantă în business-urile familiei) şi Sorin Iordache, consilierul său. La un moment dat, în Team Audit Financiar apăreau şi “greii” PNL Cristian David (fost ministru de Interne, judecat pentru corupţie) şi Vlad Moisescu (fost deputat, judecat, de asemenea, pentru corupţie). O altă firmă a familiei, Conen Consulting SRL, este deţinută de Constanţa Nicolăescu, se ocupă de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi bifează o “performanţă” prea puţin măgulitoare pentru un viceguvernator de bancă naţională: pierderi pe linie, de peste 320.000 lei, în ultimii cinci ani. Prin Conen Consulting SRL, soţia liberalului controla şi Sital Asigurări- Broker de Asigurare, radiată în 2011.  

Bani de la Armată şi MAI

După ce a fost dizolvată în februarie 2012, Team Audit Financiar SRL a fost revocată din funcţia de auditor financiar al Romtehnica (companie militară de stat, coordonată de Ministerul Apărării), dar şi al Ro- Armysecurity (firmă de pază a MApN). Nicolăescu a ieşit însă doar cu numele din afacerile cu Armata. Şi asta pentru că Romtehnica a numit în loc ca auditor financiar PFA Voinea Gina, adică asociata lui Eugen Nicolăescu din Team Audit Financiar SRL. Fostul ministru nu a luat bani de la stat doar prin Armată. În 2005, Conen Consulting SRL, firma soţiei sale, a primit un contract de 1,13 milioane lei pentru campania de promovare a Proiectului de Dezvoltare Rurală, derulat de Ministerul Afacerilor Interne. În paralel, consilierul şi asociatul său Sorin Iordache a fost numit administrator la companiile de stat din domeniul farmaceutic Unifarm şi Sanevit 2003.

Bani de la bancă pentru partid

Eugen Nicolăescu a ajuns viceguvernator BNR în urma trocului încheiat între PSD şi PNL. Liberalii au primit astfel postul lăsat liber de Bogdan Olteanu (liberalul judecat pentru corupţie), oferind în schimb sprijinul politic necesar PSD pentru înlocuirea lui Mişu Negriţoiu de la şefia Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (PSD). Prestaţia lui Nicolăescu la audierile din comisia de buget-finanţe-bănci a fost una dezamăgitoare, fapt remarcat nu doar de specialişti. Deputatul liberal s-a limitat la expunerea viziunii sale referitoare la BNR care trebuie să colaboreze mai strâns cu Parlamentul şi Guvernul. Restul, prea puţin contează, atâta timp căt Nicolăescu este sponsor important al PNL. În noiembrie 2016, s-a împrumutat de la BRD cu 67.000 lei pentru a finanţarea campaniei PNL, iar colegii l-au trimis acum pe o funcţie care să-i permită returnarea cât mai grabnică a creditului.   

 

Eugen Nicolăescu a fost de două ori ministru al Sănătăţii, în Guvernul Tăriceanu (2005- 2008) şi Guvernul Ponta (2012- 2014)

×
Subiecte în articol: eugen nicolaescu