Datoria guvernamentala a Italiei este nesustenabila si trebuie restructurata ordonat pentru a evita un colaps, a scris azi Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza si care e poreclit “Dr. Doom' pentru predictiile sale sumbre.
Italia are nevoie de un surplus de 5% din PIB comparativ cu situatia actuala pentru a-si stabiliza datoria, a scris Roubini intr-o postare pe un blog al Financial Times, citat de CNBC.
Datoria publica a Italiei este de 120% din produsul intern brut, dobanzile reale percepute sunt apropiate de 5% iar tara nu are niciun firicel de crestere economica, a explicat el.
“Curand dobanzile reale vor fi mai mari iar cresterea negativa. Mai mult, austeritatea pe care Banca Centrala Europeana si Germania le impun Italiei vor transforma recesiunea in depresiune', a mai scris el.
Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti este “mult mai credibil' decat cel al lui Silvio Berlusconi, dar are de infruntat aceleasi constrangeri ale datoriei sI politicilor de austeritate si doar vor face lucrurile sa se inrautateasca, mai spune “Doctor Doom'. |n opinia sa, acesta este motivul pentru care pietele imping dobanzile Italiei mai sus.
“Guvernul este nascut ranit si slabit iar domnul Berlusconi poate sa-l demita oricand', a mai scris el.
Creditorul de ultima instanta, ultima speranta
Italia si statele aflate in pozitii similare ar avea nevoie de un “creditor de ultima instanta' pentru a preveni ca dobanzile sa “explodeze', in vreme ce aceste state vor implementa reforme pentru a recastiga credibilitate pe piata, mai crede economistul.
Dar daca ar exista un creditor ultim, “cei mai multi investitori ar lasa balta intregile lor detineri catre orice fraier s-ar ivi – BCE, Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF-nr), FMI sau oricare ar dori sa o cumpere la actualele dobanzi'.
Salvarea bancilor nechibzuite
“Asa ca folosirea resurselor oficiale pentru a preveni inevitabilul pur sI simplu va finanta iesirea altora', a mai adaugat el. Adica exact bancile care au acordat credite cu nemiluita. |n plus vor face sume imense de bani sI speculatorii care au pariat pe aparitia acestei crize.
Licitatia Italiei pentru vanzarea de obligatiuni a dus dobanzile la noi recorduri, nivelul fiind apropiat de 8%. De asemenea, Fondul Monetar International a negat ca ar fi in negocieri pentru a acorda un imprumut de 400-600 de miliarde de euro, asa cum scria La Stampa duminica.
Care este scenariul cel mai bun pentru reducerea datoriilor
Pentru a reduce datoria Italiei la 90% din PIB, Italia ar putea oferi investitorilor optiunea de a schimba titlurile de stat detinute cu altele la acelasi nivel dar pe mai multi ani sI cu o dobanda indeajuns de joasa pentru a reduce per total datoria cu 25%, fie sa taie cu 25% valoarea directa a bondurilor, mai crede Roubini.
Desi anumiti politicieni au sugerat impunerea unei “taxe pe bogatie' pentru a reduce datoria publica, Roubini spune ca o restructurare ar fi “superioara', din moment ce taxa ar trebui sa aduca la buget echivalentul a 30% din PIB, in vreme ce restructurarea va include sI investitorii straini, care detin 40% din datoria Italiei.