Dan Mihai Toader, directorul Postei, spune ca, prin externalizarea activitatilor, compania pe care o reprezinta va castiga aproape 20 de milioane de euro in 2006.
Dan Mihai Toader, directorul Postei, este acuzat ca incearca sa faca privatizare pe usa din dos. Raspunsul sau: din externalizarea activitatilor, societatea va castiga aproape 20 de milioane de euro, in 2006. Jurnalul National: Prin ce metoda se vor externaliza societatile desprinse din Posta Romana?
Dan Mihai Toader: Este vorba de crearea unor societati pentru a atrage capital pe de-o parte, iar pe de alta parte pentru a creste calitatea serviciilor pe care Posta Romana le ofera astazi clientilor finali.
Sunt entitati care au ca si scop desfasurarea unor activitati care nu sunt generatoare de venituri in cadrul companiei: vor presta servicii de curatenie curenta a spatiilor, transport valori si procesare de numerar, tiparire digitala, marketing direct si IT&C. Nu vor face concurenta Postei. Metoda prin care se atrag acesti parteneri va fi cat se poate de transparenta: se va face prin licitatie sau negociere competitiva.
Trebuie sa reduceti personalul Postei?
Da. Este un acord incheiat in momentul stingerii conflictului de munca in aprilie, negociat cu FMI. Noi trebuie sa reducem personalul cu un procent care variaza intre 5% si 10%, adica intre 1.650 si 3.500 de oameni. Astazi Posta are 35.000 de angajati. Salariul mediu este de 6,5 milioane de lei. Daca cei 3.500 de oameni ar fi trebuit disponibilizati, ar fi trebuit sa li se plateasca fiecaruia intre 12 si 20 salarii compensatorii, in functie de vechime - conform contractului colectiv de munca. (10 milioane de euro la o medie de 16 salarii compensatorii platite unui angajat - n.n.)
Le veti acorda actiuni salariatilor?
Asociatia salariatilor are interes sa monitorizeze acest proces de mutare a oamenilor de la Posta catre societatile cu capital mixt si a anuntat ca are ca scop accesul la un pachet intre 5% si 10%, in cadrul Postei, nu in cadrul entitatilor nou infiintate.
Comuna din România unde cresc pietrele, la propriu: Ce sunt trovanții și cum arată locul spectaculos vizitat anual de mii de turiști
Citește pe Antena3.ro
Costuri
De ce se face externalizare inainte de restructurare?
Activitatile externalizate nu genereaza venituri, ci genereaza doar costuri - nu au legatura cu obiectul principal de activitate a Postei. Prin externalizare, pe de-o parte, se inregistreaza o scadere a costurilor salariale, venituri din dividende si din chirii pe spatiile ce vor fi inchiriate de Posta noilor entitati. Astfel vom ajunge la o cifra de afaceri in 2006 de 7.600 miliarde de lei. Vom inregistra un profit brut din acti vitati postale de 5 milioane de euro, la care se vor adauga venituri din dividende (incasate de la societatile externalizate - n.n.) si chirii in valoare de 20 de milioane de euro. In total, estimam 25-26 de milioane de euro profit pentru 2006. Prin comparatie, in primele noua luni din 2005, posta a raportat un profit de 7 milioane de euro. Externalizarea va aduce un profit de aproape 20 de milioane de euro.
Cat se va incasa din vanzarea actiunilor?
Nu vor fi vandute actiuni. Banii care vin de la parteneri sunt 24 de milioane de euro. Acel 80% va insemna un efort investitional de 24 de milioane de euro, conform planului de afaceri. Posta nu vinde nimic, creeaza afaceri noi. Ar fi frumos sa putem sa vindem, sa incasam si banii, sa avem si costuri mai mici si servicii mai bune. E vorba de o asociere, nu de vanzarea unor active.
Daca alta societate vine cu o alta oferta mai buna, poate sa ofere aceleasi servicii pentru Posta?
Absolut. Nu cream un monopol acestor entitati, ci le dam posibilitatea sa acceseze o masa critica de business. Nu ne oferim sufletul si nu le oferim avantaje obscure.
ASOCIERE
"Posta nu vinde nimic, creeaza niste afaceri noi. Ar fi frumos sa putem sa si vindem, sa incasam si banii, sa avem si costuri mai mici si servicii mai de calitate. E vorba de o asociere, nu de vanzarea unor active" - Dan Mihai Toader, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana
"Posta nu vinde nimic, creeaza niste afaceri noi. Ar fi frumos sa putem sa si vindem, sa incasam si banii, sa avem si costuri mai mici si servicii mai de calitate. E vorba de o asociere, nu de vanzarea unor active" - Dan Mihai Toader, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana