x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O afacere de 350 milioane de euro

O afacere de 350 milioane de euro

de Florina Zainescu    |    13 Sep 2007   •   00:00
O afacere de 350 milioane de euro

Vănzările de plăci de gips-carton vor creşte cu 20%-30% in 2007, pănă la o valoare de peste 65 milioane de euro. Dacă luăm in calcul şi profilele metalice şi ipsosurile folosite la imbinări, rezultă o piaţă de 350 de milioane de euro.



Vănzările de plăci de gips-carton vor creşte cu 20%-30% in 2007, pănă la o valoare de peste 65 milioane de euro. Dacă luăm in calcul şi profilele metalice şi ipsosurile folosite la imbinări, rezultă o piaţă de 350 de milioane de euro.

Consumul de plăci de gips-carton pentru compartimentări interioare ale locuinţelor sau birourilor este, in Romănia, de 2,2-2,6 metri pătraţi pe locuitor. Similar cu cel din Polonia, insă sub cel consemnat in ţările din vestul Europei (3-4 metri pătraţi pe locuitor).


MOTOR. "Investiţiile masive din piaţa imobiliară, atăt in sectorul rezidenţial, căt şi in cel nerezidenţial, au determinat o majorare importantă a pieţei de gips-carton, care va creşte cu 20%-25% pănă la sfărşitul anului", susţine Constantin Hariton, directorul general al firmei Rigips Romania, membră a grupului francez Saint-Gobain. Reprezentanţii Norgips Romănia, parte a grupului german Knauf, sunt chiar mai optimişti, estimănd că ritmul de creştere va depăşi 30%, pe fondul avansului general al pieţei materialelor de construcţii şi al relaxării condiţiilor de acordare a creditelor bancare. "Printre factorii care vor favoriza avansul vănzărilor de gips-carton se numără şi deficitul de imobile rezidenţiale, comerciale şi de birouri de pe piaţă, increderea investitorilor in potenţialul economic al Romăniei, care a crescut mai ales după integrarea in UE, precum şi forţa crescăndă a leului, care va incuraja importurile", a explicat Nicu Alexandrescu, directorul de ţară la Norgips Romănia.

Nu e deci de mirare că jucătorii de pe această piaţă se aşteaptă să văndă, anul acesta, 50-55 milioane de metri pătraţi de gips-carton, in valoare de peste 65 milioane de euro. Şi cum pentru montarea acestor plăci e nevoie şi de accesorii, profile metalice şi ipsosuri pentru imbinări, piaţa sistemelor de gips-carton va depăşi 350 milioane de euro.


VĂNZĂRI. Cele mai mari "consumatoare" de astfel de sisteme sunt segmentele comercial, industrial, logistic şi al clădirilor de birouri. Abia mai apoi vine segmentul construcţiilor rezidenţiale. Şi cum in Capitală se construieşte cel mai mult, e clar că aceasta reprezintă cea mai bună piaţă de desfacere. "Vănzările cu cea mai mare pondere se inregistrează in jurul marilor oraşe, unde au fost demarate investiţii masive in proiecte imobiliare. Cea mai mare cerere de gips-carton este in Capitală, unde sunt livrate circa 40% din produsele noastre", spune Sebastian Popescu, directorul general Lafarge Arcom Gips. Insă viitorul ar putea aduce o creştere puternică a cererii pe sectorul rezidenţial, precum şi a celei provenite din zona oraşelor medii şi mici, pe fondul extinderii activităţilor imobilare, apreciază Hariton.


Preţurile ar putea creşte

Preţurile sistemelor de gips-carton au rămas relativ constante in 2007, iar pănă la sfărşitul anului nu se intrevăd scumpiri, potrivit estimărilor Lafarge Arcom Gips. Insă, pe viitor, ne putem aştepta la majorări de preţ. "In principiu, pe măsură ce investiţiile avansează, productivitatea va creşte, costurile de producţie vor scădea, iar efectul asupra preţurilor va fi, evident, pozitiv. Totuşi, nu trebuie să ne facem iluzii, costurile legate de energie, salarii, transport, materiale auxiliare importate sau interne vor duce la scumpirea evidentă a produselor in următorii ani", atrag atenţia cei de la Rigips. La ora actuală, preţul mediu al unui metru pătrat de gips-carton porneşte de la 1,1 euro, fără TVA, şi creşte in funcţie de calitatea sistemelor şi soluţiilor folosite, tipul şi grosimea plăcii, amestecul de produse utilizate sau costurile legate de transport.


Probleme

Deşi cererea este in creştere şi afacerile merg bine, jucătorii de pe piaţă autohtonă de gips-carton se plăng că duc lipsă de personal calificat pentru montarea acestor sisteme care sunt din ce in ce mai sofisticate. De asemenea, insuficienţa produselor auxiliare folosite la fabricarea gips-cartonului, impiedică dezvoltarea mai rapidă a soluţiilor de lucru moderne şi va determina, pe termen scurt, blocaje in privinţa furnizării materialelor, in special in perioadele de vărf de sezon, spun reprezentanţii Lafarge.

×
Subiecte în articol: economic milioane gips-carton