x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O sitaţie catastrofală pentru presă

O sitaţie catastrofală pentru presă

de Anca Nicoleanu    |    08 Ian 2010   •   00:00

Propunerea de ridicare a excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare va afecta dramatic profesiile liberale, în special pe ziarişti, actori, compozitori.



Presa scrisă trece prin momente dificile de mai bine de un an de zile: se închid publicaţii, se fac concedieri masive în rândul ziariştilor, iar dacă nu sunt daţi afară, acestora li se reduc salariile la limită. După toate probabilităţile, aceste măsuri se vor aplica şi pe parcursul lui 2010. Din cauza crizei, piaţa de publicitate în presa scrisă a scăzut în 2009 cu 40 de milioane de euro − în 2008, suma netă cheltuită pe toată presa, ziare şi reviste, a fost de 80 de milioane de euro − şi va pierde 30 de milioane în 2010, conform estimărilor.

 

|n 2009, s-au închis peste 45 de publicaţii, cele mai multe dintre ele fiind ziare locale. Sorin Ovidiu Vântu a renunţat la toate ziarele şi revistele editate de trustul Realitatea-Caţavencu, două dintre acestea, Cotidianul şi Bussines Standard, închizându-se la finele lui 2009. Ringier România a renunţat la cotidianul gratuit Compact, iar MediaPro la Bihoreanul, Clujeanul, Go4it. S-au făcut concedieri la Realitatea-Caţavencu, Intact, MediaPro, Ringier, unele dintre aceste trusturi aplicând şi reduceri salariale între 20% şi 50%. |n primele zile ale lui 2010, şi-au încetat apariţia Ziua şi Gardianul şi se aşteaptă un nou val de concedieri la mai multe publicaţii, dar şi dispariţia de pe piaţă a unor titluri.

 

Ostilitate la adresa presei

Este evident că pe acest fond aplicarea măsurii propuse de Guvern ar duce la accentuarea insolvabilităţii pentru instituţiile media. „Este o situaţie catastrofală. Sincer, nu ştiu nici dacă s-au consultat cu cei din breaslă. Dacă e doar o discuţie, eu zic că ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia o decizie“, a declarat Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, citat de Mediafax. De asemenea, Indira Crasnea, preşedinta Clubului Român de Presă, aminteşte că şi anul trecut s-a încercat impunerea acestor măsuri şi consideră că „modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al Guvernului la adresa presei. Periodic, această problemă ajunge pe uşa din dos pe masa Executivului, invocându-se aşa-zise consultări cu patronatele şi sindicatele. Văd că guvernul ia în considerare părerile celor care ar trebui să tacă“.

 

O decizie inaplicabilă

 

Nici artiştii nu se simt mai bine, în eventualitatea aplicării acestei prevederi. Asta după ce anul trecut artiştii pensionari, şi în acelaşi timp angajaţi ai diferitelor instituţii de cultură, au fost „siliţi“ să aleagă între salariu şi pensie, dacă veniturile le depăşesc o sumă impusă. Impozitarea drepturilor de autor le va scădea actorilor şi mai mult nivelul de trai, a afirmat Alexandru Arşinel, actor şi director al Teatrului „C.Tănase“. „Am senzaţia că dânsul, Guvernul, aruncă o minge în sus, să vedem dacă cineva o prinde... Dacă urli, se liniştesc, dacă nu, se agaţă...“, a declarat şi senatorul Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara, pentru Mediafax. Acesta crede că o astfel de decizie nu poate fi aplicată, pentru că „există o lege a drepturilor de autor care este mai puternică“
×