x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ofensiva patronatului

Ofensiva patronatului

27 Feb 2004   •   00:00

Greva minerilor de la Compania Nationala a Lignitului Oltenia pune in pericol functionarea termocentralei de la Rovinari si provoaca pierderi zilnice de 300.000 de dolari.

Desi instanta a declarat ilegala miscarea de protest declansata de ortacii din Oltenia, o parte dintre acestia au hotarat sa continue protestele. Consecintele grevei nu sunt deloc neglijabile: Termocentrala Rovinari si-ar putea inceta activitatea in cursul saptamanii viitoare. Unitatea lucreaza in acest moment la capacitate minima din cauza stocurilor reduse de carbune. Directorul general al Termocentralei Rovinari, Ion Pisc, ne-a declarat ca o asemenea situatie ar pune in pericol relatia cu potentialii investitori care si-au manifestat interesul pentru complexul energetic Rovinari.

"Aceste complexe energetice pot strica interesele personale sau de grup ale unor oameni care astazi spun ca e alba si maine neagra, cert este ca aceste patru centrale, care produc cea mai ieftina energie din tara pe carbune, trebuie sa functioneze si dupa 2012", a precizat Pisc.

Investitii necesare

Ion Pisc a precizat ca termocentrala are nevoie de investitii "ca de aer", in contextul integrarii in Uniunea Europeana, in 2007. El sustine ca exista scrisori de intentie atat pentru retehnologizarea grupurilor energetice, cat si pentru modernizarea instalatiilor de desulfurare (n.r. - lucru obligatoriu pana in 2012), care nu pot fi facute decat de investitorii straini din cauza costurilor foarte ridicate de circa 925 de milioane de dolari - investitii de mediu si de peste un miliard pentru retehnologizare. Investitiile respective vor putea asigura functionarea complexelor energetice pentru inca o jumatate de secol si vor asigura stabilitatea a mii de locuri de munca.

Termoelectrica, pe rezerve

Termoelectrica a fost nevoita sa puna in functiune trei grupuri energetice (Doicesti, Borzesti si Braila) pentru a reusi sa acopere deficitul existent la Rovinari. "Nici la Turceni, Isalnita si Craiova 2 nu stam deloc bine, aceste termocentrale mai au stocuri doar pentru circa 20 de zile", a declarat directorul general al Termoelectrica, Constantin Balasoiu. Greva declansata de sindicatele miniere poate pune in pericol privatizarea grupurilor energetice, lucru esential pentru supravietuirea centrelor miniere si a termocentralelor de la Rovinari, Isalnita, Turceni si Craiova, spun reprezentantii Termoelectrica. Un numar de 26 de investitori straini au depus deja scrisori de intentie pentru preluarea, modernizarea si retehnologizarea acestor noi infiintate complexe energetice.

Termoelectrica a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 1,5 miliarde de dolari si a inceput procesul de privatizare a unitatilor din subordine conform datelor stabilite de comun acord cu Ministerul Economiei si Comertului.


Pierderi uriase

Pierderile inregistrate pe zi de centrala Rovinari se ridica la circa 300.000 de dolari. O estimare partiala a pierderilor zilnice inregistrate la nivelul termocentralelor afectate de greva minerilor, ajunge la peste 12 miliarde de lei. Conform directorului general al Termoelectrica, Constantin Balasoiu, la 29 februarire se va face o estimare a pierderilor totale, iar cei care s-au facut vinovati de producerea acestora vor fi dati in judecata. Conform reprezentantilor Termoelectrica exista si posibilitatea unei compensari intre pierderile inregistrate de companie datorita grevei minerilor si datoria de 4.000 de miliarde de lei, pe care Termoelectrica o are catre Compania Nationala a Lignitului Oltenia

Greva continua

Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere, a declarat ca "greva minerilor continua, iar daca nu vom putea ajunge la o concluzie cu revendicarile noastre implicit contractul colectiv de munca, saptamana viitoare vom veni la Bucuresti. Lucrurile nu stau cum spun unii care nu stiu ce vorbesc. Noi aici vrem dialog, dar nu avem cu cine". Negocierile dintre sindicate si administratia Companiei Nationale a Lignitului Oltenia urmau sa inceapa in cursul zilei de ieri la sediul companiei, administratia fiind mandatata de catre ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, sa negocieze si sa incheie contractul colectiv de munca la nivel de companie. Negocierile dintre administratie si sindicate au fost propuse dupa ce greva minerilor a fost declarata ilegala.
( CATALIN BUDESCU )

×
Subiecte în articol: economic termoelectrica