x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oligarhii ruşi, în goana pentru supravieţuire

Oligarhii ruşi, în goana pentru supravieţuire

11 Ian 2010   •   00:00

Oligarhii ruşi încep să îşi listeze companiile pe care le deţin pe burse pentru a face rost de banii necesari pentru supravieţuirea acestora.


Grav afectaţi de scăderea preţurilor la materiile prime din cauza crizei financiare, oligarhii ruşi au rămas profund îndatoraţi către băncile ruse şi occidentale.

Mai mulţi dintre ei au demarat procedurile pentru listarea companiilor din portofoliu pe bursele din ntreaga lume pentru a face rost de banii necesari astfel încât să ramburseze datoriile.

Serghei Popov şi Andrei Melnichenko, proprietarii celui mai mare producător de cărbune din Rusia, Suek, vor desemna în această săptămână băncile care vor efectua listarea companiei pe bursele de la Londra şi Moscova, prin tranzacţii care vor evalua grupul la 9 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Financial Times. Averea lui Popov s-a micşorat în timpul crizei de la 6,4 miliarde de dolari la 2,4 miliarde de dolari, iar cea a lui Melnichenko de la 6,2 miliarde de dolari la doar un miliard de dolari.

Totodată, grupul ProfMedia, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Rusia, controlat de miliardarul Vladimir Potanin, a mandatat Bank of America-Merrill Lynch şi Credit Suisse pentru listarea la Londra, prin care compania ar putea fi evaluată la 2 miliarde de dolari. Cele două oferte publice sunt aşteptate în a doua jumătate a anului. Valoarea totală a activelor lui Potanin a scăzut de la 19,3 miliarde de dolari în 2008 la 2,1 miliarde de dolari în 2009, potrivit revistei americane Forbes.

Miliardarul Oleg Deripaska, „prinţul aluminiului" se chinuie să listeze gigantul pe care îl controlează, Rusal, pe bursa de la Hong Kong. De aici, el speră să strângă 2,6 miliarde de dolari. Rusal are datorii de 15 miliarde de dolari, din care 4,5 miliarde de dolari vor ajunge la maturitate în luna octombrie. Rusal este datoare la 70 de banci, potrivit unui articol din 4 decembrie publicat în New York Times. Băncile străine deţin 7,4 miliarde de dolari din această datorie, în vreme ce trei bănci de stat ruse - VTB, Sberbank şi Gazprombank- au restructurat datorii în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

 

×
Subiecte în articol: redactie