x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV cumpara Petrom

OMV cumpara Petrom

22 Mai 2004   •   00:00

Ministerul Economiei si Comertului va negocia cu grupul austriac OMV trecerea in proprietate privata a SNP Petrom, la recomandarea consultantului, consortiul Credit Suisse First Boston - ING Bank.

CATALIN BUDESCU

In urma analizei ofertelor finale ale companiile OMV, MOL si Occidental si a propunerilor consultantului de privatizare, comisia de privatizare a hotarat sa inceapa negocierile directe pentru privatizarea SNP Petrom cu ofertantul OMV Austria. Grupul petrolier austriac urmeaza sa preia un pachet de 33,34% din actiunile existente ale Petrom, concomitent cu subscrierea de catre aceasta companie a noi actiuni in cadrul unei majorari de capital la cel mai mare producator roman de carburanti. Astfel, la final, OMV va dobandi in total o participatie de 51% la capitalul social al Petrom. Statul roman urmeaza sa-si pastreze restul de actiuni cel putin pentru o perioada de cativa ani.

Contractul in iulie

„Contractul urmeaza sa se semneze in termen de 45 de zile. Cel mai probabil acest lucu se va intampla la inceputul lunii iulie. De asemenea, vom putea vorbi de o trecere reala in proprietate privata a companiei Petrom peste o perioada cuprinsa intre patru si zece luni. In acest moment se poarta negocieri pe baza contractului cu privire la obligatiile asumate de cumparator si a altor puncte stricte ca: proprietatea asupra terenurilor, problemele de mediu etc.", a declarat ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Ministrul nu a vrut sa precizeze suma pe care OMV o va plati pentru pachetul de actiuni la Petrom si nici daca fata de acest lucru se mai poarta sau nu negocieri la aceasta ora. „Totul este considerat confidential. Putem spune insa ca suntem multumiti altfel nu am fi hotarat sa demaram negocierile cu aceasta companie", a specificat Dan Ioan Popescu. La randul lui reprezentantul consultantului Credit Suisse, Matty Vengerik, a adaugat: „Am ales OMV pentru motivatia dovedita, puterea financiara si nu in ultimul rand pentru pretul oferit. A fost cea mai buna oferta. MOL si Occidental au avut lipsa niste documente, oferta fiind incompleta, in principal insa este vorba de o lipsa de substanta a acestora".

Petrom isi mentine numele

Titulatura actuala a companiei urmeaza sa fie pastrata si in viitor. Cel putin asa reiese din informatiile detinute de catre ministrul Economiei, care a declarat ca „SNP Petrom isi va mentine si dupa privatizare denumirea. O sa avem poate ceva de tipul OMV Petrom sau Petrom OMV". Dupa finalizarea negocierilor si semnarea contractului, tranzactia urmeaza sa fie aprobata de Guvern, de conducerea OMV si de Parlament. Actionarii minoritari ai Petrom vor avea dreptul sa subscrie actiuni in cadrul majorarii de capital. OMV este principala companie petroliera din Austria, cu vanzari de peste 10 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si un profit net de aproape 400 milioane de euro. SNP Petrom estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de 80.404 miliarde lei (circa doua miliarde de euro). Compania nationala opereaza o retea de circa 600 de statii de distributie a carburantilor si produce circa 6 milioane de tone de titei si 6 miliarde de metri cubi de gaze anual. SNP detine rafinariile Arpechim si Petrobrazi. Statul roman controleaza 93% din actiunile companiei, un pachet de circa 7% fiind tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

Se scumpeste benzina

Petrom va majora astazi preturile de comercializare a carburantilor, cu 700 de lei pe litru in cazul benzinei si cu 400 de lei pe litru la motorina auto, potrivit unui comunicat al companiei. Benzina se scumpeste cu 2,8%, iar motorina cu 1,8%, operatiunea justificandu-se prin cresterea puternica, in perioada ianuarie-mai, a cotatiilor internationale la titei (cu 21%), benzina (41,8%) si motorina (25,7%). Fata de nivelul de referinta stabilit de conducerea companiei, sucursalele Petrom pot vinde carburanti la un pret cu cel mult 5% in plus sau in minus. Ultima scumpire a benzinei a avut loc la inceputul anului.

MOL inca mai vrea Petrom

Compania MOL isi arata disponibilitatea de a participa mai departe la procesul de privatizare a SNP Petrom, daca nu va fi incheiat un contract intre statul roman si cei de la OMV, a declarat ieri purtatorul de cuvant al grupului ungar, Bea Lukacs. „Suntem inca deschisi la discutii, daca negocierile directe cu OMV nu vor duce la un acord. Suntem foarte interesati de piata romaneasca", a precizat Lukacs. MOL a inaintat o oferta prin care a propus un schimb de actiuni intre grupul ungar si Petrom, in timp ce reprezentantii OMV au declarat ca doresc achizitionarea a 51% din actiunile SNP. (Mediafax)
×
Subiecte în articol: economic petrom