x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV Petrom: Măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani

OMV Petrom: Măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani

19 Dec 2018   •   22:44
OMV Petrom: Măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani

Proiectul „Taxei pe lăcomie”, care va introduce noi măsuri fiscale, va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România. Aceasta va arunca piața de gaze a țării înapoi cu cel puţin 10 ani, potrivit reprezentanţilor OMV Petrom.

„Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată. Investiţiile joacă un rol fundamental în creşterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate” a afirmat OMV pentru Agerpres.

Dacă prețul gazelor va fi plafonat la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, măsura va încălca regulile UE privind piața liberă, va distorsiona concurența, va discrimina producătorii români față de importatori și va avea consecințe grave asupra aprovizionării.

Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii. OMV Petrom este unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat. În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane barili echivalent petrol în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Compania este și cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 27 de miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - septembrie 2018.

După anunțul ministrului, numeroase reacții negative au venit din partea mediului de afaceri.

 

×
Subiecte în articol: omv petrom masuri taxa pe lacomie