x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ONJN-ul și industria jocurilor de noroc

ONJN-ul și industria jocurilor de noroc

08 Sep 2022   •   12:20
ONJN-ul și industria jocurilor de noroc

Pentru marea majoritate a pariorilor, ONJN-ul nu înseamnă nimic. Poate doar un termen pe care l-au întâlnit de câteva ori pe site-urile caselor de pariuri, menționat prin reclamele de la TV sau prin agențiile unde obișnuiesc să parieze.

Cu toate acestea, nu i-au oferit niciodată importanta, chiar daca ONJN-ul nu este o instituție ce ar trebui să fie tratata cu atât de multa ignoranta.

Așa cum spuneam, prezenta ONJN în industria jocurilor de noroc din Romania aduce foarte multe beneficii, chiar daca pariorii nu le conștientizează pe deplin sau cel puțin nu cunosc faptul că toate aceste avantaje sunt datorate întocmai prezentei ONJN-ului în Romania.

Cu toate acestea, să stabilim mai întăi despre ce este, de fapt, acest ONJN despre care vorbim în acest articol. Ei bine, este o instituție aflata în subordinea Ministerului Finanțelor, ce funcționează încă din anul 2013.

Ce este ONJN?

Cu toate acestea, nu am lămurit cu ce se ocupa aceasta instituție. Ei bine, aceasta instituție cunoscuta și cu numele de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc are rolul de a autoriza și de a monitoriza operatorii locali de jocuri de noroc tradiționale dar și pe cele online dedicate jucătorilor din Romania.

Mai mult decât atât, aceștia se mai ocupa și cu reglementarea jocurilor de noroc și tot în responsabilitatea lor se afla și protecția consumatorilor, având chiar rolul de a aplica diferite masuri pentru prevenirea activităților ilegale.

Ce influenta are ONJN asupra industriei jocurilor de noroc din Romania

Odată cu înființarea acestei instituții, Romania a copiat modelul multor altor tari europene în care exista instituții asemănătoare.

Drept urmare, per total a fost mișcare benefica pentru țoață lumea, atât pentru agenții de pariuri online, cât și pentru statul roman dar mai ales pentru pariori.

ONJN-ul este cel care a introdus obligațiile de plata a impozitelor, atât de către casele de pariuri care caută să obțină licență de funcționare, cât și pentru jucătorii care aleg să parieze.

Aceștia din urma sunt supuși plații anumitor impozite, în funcție de valoarea câștigurilor obținute, precum și să trimiță anumite documente necesare pentru validarea conturilor create la diferitele case de pariuri online.

Condițiile pentru a obține licență de la ONJN

După cum bine am clarificat în introducerea articolului, este absolut necesar că o casa de pariuri să fie licențiată la ONJN pentru a putea funcționă.

Aceasta condiție a fost impusa în anul 2015, așa că până atunci aproape oricine își putea deschide cont pe orice platforma online de pariuri, așa că operatorii nu plăteau nimic la stat.

Ei bine, odată cu introducerea acestei licențe, au rămas în industrie doar casele de pariuri care respectau cerințele impuse pentru a putea obține licență de Clasa I. Licență se oferă mai întăi pentru o perioada de un singur an, urmând că după ce primul an expira, să-i fie prelungita valabilitatea până la 10 ani.

Condițiile pe că aceste agenții de pariuri online trebuie să respecte pentru a primi licență sunt destul de simple. Mai exact, iată ce ar trebui acestea să facă:

•             Site-urile lor de pariuri online ar trebui să fie disponibile în limba romana, astfel încât să poată fi cât mai ușor de utilizat de către pariorii romani.

•             Tranzacțiile, indiferent că este vorba despre depuneri, retrageri sau pariuri, trebuie să poată fi realizate în lei.

Care sunt avantajele pe care ONJN le oferă?

Ei bine, înainte de toate trebuie să subliniem faptul că statul roman are cel mai mult de castigat, deoarece astfel primește mai mulți bani la buget, bani ce pot fi apoi utilizați în beneficiul nostru.

Conform statisticilor, industria jocurilor de noroc aduce la stat o suma de ordinul sutelor de milioane de euro, contribuție ce nu poate fi ignorata prea ușor.

Dar, la fel de important este și faptul că jucătorii au parte de respectarea drepturilor de care dispun ceea ce reprezintă, de asemenea, un avantaj major.

Acestea sunt, așadar, cele mai importante lucruri pe care fiecare parior roman ar trebui să le cunoască despre ONJN și mai ales despre efectele sale asupra industriei jocurilor de noroc.

×