Blocajul de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este provocat de Tribunalul Bucureşti care a stabilit programul de lucru, acuză reprezentanţii instituţiei. Schimbarea de date la ONRC a devenit un calvar pentru firmele din Capitală: deşi legea prevede că înscrierea la Registru durează doar trei-cinci zile lucrătoare, societăţile comerciale în curs de înfiinţare sau cele care doresc modificări ale statutului lor primesc termene care ajung şi la 11 luni.
Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a explicat ieri că termenele lungi la înregistrarea operaţiunilor au apărut din cauză că activitatea instituţiei se desfăşoară după un program stabilit de Tribunalul Bucureşti, care prevede un anumit număr de şedinţe de judecată şi dosare analizate zilnic. "Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti a stabilit, că începând cu 5.10.2009, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti să se desfăşoare trei şedinţe de judecată pe săptămână, urmând ca un magistrat să analizeze 50 de dosare având ca obiect constituire, iar celălalt magistrat să analizeze 100 de dosare având ca obiect înscrieri de menţiuni", a anunţat ONRC.
De asemenea, activitatea judecătorului delegat de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost redusă de la cinci zile la patru zile. Totodată, reprezentanţii ONRC amintesc că legislaţia în vigoare stabileşte un termen de trei zile pentru eliberarea a certificatului de înregistrare, şi după caz de cinci zile pentru certificatul de înscriere a menţiunii, calculate de la data înregistrării cererii potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă, dacă judecătorul delegat nu dispune altfel.
Pentru a rezolva situaţia creată, Ministerul Justiţiei a iniţiat modificări legislative privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, aflate în dezbatere publică, susţin reprezentanţii Registrului.
Dacă ONRC dă vina pe Tribunalul Capitalei, judecătorii acuză, la rândul lor, că măsura de schimbare a programului a fost luată ca urmare a volumului mare de muncă pe care trebuie să îl realizeze, comparativ cu Oficiile Registrului din ţară.
FUG INVESTITORII
Din păcate, nebunia de la ONRC loveşte atât în firme, cât şi în economia naţională. Casa de avocatură Enescu&Cuc din Bucureşti a acuzat, joi, că mulţi investitori străini renunţă la planurile de afaceri pentru România din cauza termenelor foarte lungi la înregistrarea operaţiunilor la ONRC, de până la un an. Avocaţii susţin că blocajul de la Registrul Comerţului, creat de greva judecătorilor de acum câteva luni, face ca orice operaţiune în structura unei firme, inclusiv adăugarea unor noi acţionari, creşteri de capital social, schimbări de sediu să nu poată fi realizate până la sfârşitul anului 2010.
Şi reprezentanţii companiei Reinvent Consulting acuzau, la începutul lunii că, deşi din cauza crizei se înmatriculează mai puţine firme cu 22% la nivel naţional, activitatea la Registrul Comerţului din Bucureşti este mult îngreunată. "(...) Zi de zi, în Bucureşti, zeci, sute de societăţi comerciale întâmpină o situaţie momentan fără ieşire. Societăţile comerciale în curs de înfiinţare, precum şi cele cu dosare de menţiuni (deschideri/închideri puncte de lucru, suspendări/reluări de activitate, cesiuni, schimbări de sedii etc.) primesc termene de judecare a dosarelor peste două până la 11 luni, deşi legea prevede ca procedura înscrierii la Registrul Comerţului durează doar trei-cinci zile lucrătoare", au declarat reprezentanţii Reinvent Consulting.
Societatea estimează că sunt peste 10.000 de societăţi comerciale afectate, iar numărul lor creşte. Lovite sunt şi companiile care intermediază înregistrări de firme.