x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orban: Negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 sunt în desfăşurare, e inoportun să se avanseze cifre

Orban: Negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 sunt în desfăşurare, e inoportun să se avanseze cifre

03 Sep 2012   •   16:24
Orban: Negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 sunt în desfăşurare, e inoportun să se avanseze cifre

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat ca negocierile la nivelul UE privind exercitiul bugetar 2014-2020 sunt in plina desfasurare si este "absolut prematur si chiar inoportun" sa fie avansate cifre referitoare la cate fonduri nerambursabile ar putea obtine Romania.

"Ce avem ca obiectiv si ceea ce este mandatul nostru este sa obtinem sume mai mari decat cele pe care pe hartie le primeste Romania in actuala perioada de programare, mai precis 35 miliarde de euro, deci sa obtinem ceva mai mult. Dar este absolut prematur si as spune chiar inoportun sa ne lansam in a veni si a pune pe masa sume care ar putea fi obtinute de Romania in aceasta negociere, avand in vedere incertitudinile majore care persista in jurul acestor negocieri", a afirmat Orban.

De asemenea, el a aratat ca negocierile sunt in prezent in plina desfasurare, fiind vorba de "un proces extrem de dificil, cu doua grupuri de state UE care au pozitii complet diferite". "Speram ca se va putea avansa. Deci, pe de o parte grupul de state din care face parte si Romania si care sustine alocari cat mai consistente pentru politica de coeziune si politica agricola comuna si, pe de alta parte, state care doresc o reducere semnificativa a acestor alocari comparativ cu ceea ce a propus Comisia Europeana", a spus Orban.

Intrebat care sunt sansele ca Romania sa obtina o alocare mai mare decat cele 35 de miliarde de euro primite pentru exercitiul actual 2007-2013, Orban a aratat ca exista totusi "sanse bune" in acest sens, avand in vedere ca se spera ca pana la sfarsitul lui 2015 rata de absorbtie a tarii noastre pe exercitiul actual, situata in prezent la putin sub 10%, sa ajunga la un nivel "acceptabil", de 70-75%.

Orban a aratat ca Romania a respins in negocieri sa se faca o legatura intre rata de absorbtie actuala si alocarile viitoare, iar pana in prezent acest punct de vedere a fost acceptat. "Noi speram ca la finalul acestei perioade de programare, mai precis pana la sfarsitul lui 2015, rata de absorbtie va fi una acceptabila, de 70-75%. Dar, dincolo de asta, noi, in negocierile care s-au desfasurat legate de viitorul buget al UE, am respins categoric orice fel de legatura intre alocarile viitoare si ratele de absorbtie actuale. Si am venit cu argumente solide, iar pana in prezent aceasta legatura nu exista, deci pana in prezent nu sunt influentate viitoarele alocari de ratele de absorbtie actuale. Speram ca aceasta chestiune sa ramana ca in prezent, iar in conditiile acestea exista sanse bune ca Romania sa primeasca sume mai mari de 35 de miliarde de euro, cat figureaza pe hartie in termeni de angajamente pentru 2007-2013", a argumentat Orban.

Pe de alta parte, el a aratat ca negocierea pentru bugetul 2014-2020 va fi dusa pana in ultimul moment, desi se spera sa se ajunga la un acord pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere si reuniunea extraordinara a Consiliului European convocata pentru 22-23 noiembrie.

"Avand in vedere Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, speram ca se va putea ajunge la un acord pana la sfarsitul acestui an. Daca nu, acordul va fi incheiat cel mai probabil in primul trimestru al anului viitor, dar noi speram ca va exista un acord pana la sfarsitul acestui an", a mai afirmat ministrul Afacerilor Europene.

×