Comunitatea bancară susţine ca Directiva Europeană 48/2008 să fie transpusă în totalitate în legislaţia naţională, însă Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 excede acesteia, extinzând aplicarea atât la creditele aflate în derulare la data apariţiei, cât şi la cele cu garanţii imobiliare. Ordonanţa conţine o serie de prevederi insuficient clarificate. „Neclaritatea unor prevederi ale ordonanţei, legate de modul de calcul al dobânzilor la contractele aflate în derulare şi interzicerea practicării unor comisioane care erau incluse în contractele încheiate deja între clienţi şi bănci, a creat aşteptări clienţilor în ceea ce priveşte nivelul costurilor pentru care, de altfel, şi-au dat acordul în momentul semnării contractelor de credit”, a afirmat preşedintele ARB, Radu Ghetea (foto).
La rândul său, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, consideră că OUG 50 este benefică din punctul de vedere al transparentizării ofertei de credite, pentru a ajuta clienţii să aleagă cea mai bună ofertă şi să-şi refinanţeze mai uşor împrumutul. El nu este de acord ca ordonanţa să fie folosită pentru a reduce administrativ costul creditelor. „Politicienii trebuie să decidă ce vor: protecţie socială sau un credit mai scump. Dacă protecţia socială este mai importantă din punct de vedere politic, atunci trebuie să acceptăm un credit mai scump în viitor. Nu le putem avea pe ambele în acelaşi timp. De aceea, pentru a evita scumpirea împrumuturilor, nu trebuie să exagerăm cu protecţia socială”, spune Van Groningen. „Ca bancă, scopul meu este să dau deponentului cea mai mare dobândă, iar împrumutatului cea mai mică, dar pentru aceasta trebuie să apăsăm pe cele trei butoane care pot ieftini creditul: costul rezervelor minime obligatorii impuse de BNR, costurile administrative, costul riscului. OUG 50 nu face însă acest lucru”, consideră şeful Raiffeisen Bank.
De altfel, temerile bancherilor s-au adeverit. O dată cu anunţarea rezultatelor financiare la finalul trimestrului al III-lea, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a anunţat că veniturile băncii pe care o conduce au scăzut cu aproximativ 3 milioane de euro, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 50. Totodată, acesta a mai explicat că OUG 50 afectează rata de adecvare a capitalului băncilor, ceea ce ulterior are o influenţă negativă asupra capacităţii de creditare. „Băncile-mamă au capitalizat sucursalele din România în acest an cu 460 milioane de euro. Dacă OUG 50 se implementează în forma actuală, atunci ar trebui să existe noi capitalizări”, a spus Dominic Bruynseels.
În opinia preşedintelui Volksbank România, Johann Lurf, obiectivul actului normativ este acela de a proteja interesele consumatorilor, însă acesta nu poate şi nu trebuie să fie atins prin afectarea intereselor băncilor care le-au acordat clienţilor împrumuturi pe baza obligaţiei asumate de aceştia de a plăti în schimb nişte costuri bine determinate. „Pornind de la necesitatea preluării în legislaţia naţională a unor cerinţe foarte clare ale Directivei Europene privind contractele aferente creditelor de consum, intenţia declarată a ANPC în emiterea OUG 50/2010 a fost aceea de a face mai accesibilă mutarera creditelor de la o bancă la alta şi instituirea unor mecanisme care să susţină interesele economice nu doar ale debitorilor, ci şi ale creditorilor”, afirmă Johann Lurf.
Ca urmare, adaugă şeful Volksbank România, obiectivul actului normativ amintit este acela de a proteja interesele consumatorilor, însă acesta nu poate şi nu trebuie să fie atins prin afectarea intereselor băncilor care le-au acordat clienţilor împrumuturi pe baza obligaţiei asumate de aceştia de a plăti în schimb nişte costuri bine determinate. În aceste condiţii, preşedintele Volksbank România punctează că, încă de la semnarea contractului de credit, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi perioada pentru care este datorat, comisionul de risc este un cost transparent cunoscut şi acceptat de client. „Volksbank România a implementat OUG 50/2010 cu respectarea cerinţelor stabilite în cuprinsul acesteia, informând în mod direct clienţii în termenul prevăzut în cuprinsul respectivului act normativ de modificările aduse contractelor de credit. În general, Volksbank este o bancă transparentă şi corectă şi consider faptul că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului trebuie să existe şi să monitorizeze în permanenţă piaţa”, conchide preşedintele Volksbank România.